Historisk arkiv

27.10.2000 Svar på spm. nr. 44 fra KRF, av 18.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Statsbudsjettet 2001, proveny, aviser, momssystem

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4541

Spørsmål nr. 44, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 18. oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Hvilket proveny vil det ha om aviser tas ut av momssystemet, og dermed ikke lenger får fradragsrett for inngående moms?"

Svar:
På grunn av gjeldende ordning med null-sats for trykt skrift er omsetning av aviser i dag unntatt merverdiavgift, mens virksomhetene likevel kan fradragsføre merverdiavgift på anskaffelser til bruk i slik virksomhet. Dette er en av få unntak fra en generell merverdiavgift på omsetning av varer i dagens regelverk. Merverdiavgiften bør som en sentral kilde for å finansiere offentlig forbruk og investeringer, være mest mulig generell slik at inntektene kan innkreves til lavest mulig administrative kostnader. En forutsetning for dette er at unntak og særordninger i merverdiavgiftssystemet begrenses. Generelt er det som hovedregel bedre å gi direkte støtte enn å innføre særordninger innenfor merverdiavgiftssystemet.

Det vil være et systemteknisk tilbakeskritt å ta omsetning av aviser som en av svært få varer ut av merverdiavgiftssystemet. Siden annonsering er en avgiftspliktig tjeneste i dag vil avisbedrifter uansett være merverdiavgiftspliktige for bl.a. annonseinntekter. Hvis aviser holdes utenfor systemet, må avisbedriftene drive delt virksomhet i forhold til merverdiavgiften. Det må da tas stilling til om alle anskaffelser til virksomheten skal brukes i annonse- eller avisvirksomheten og for fellesanskaffelser må det gjøres forholdmessig fradrag. Dette vil gi betydelige administrative kostnader for avisbedriftene. Hvis det er ønskelig å stramme inn merverdiavgiftsreglene overfor avisene, vil det være langt bedre å innføre en redusert sats for omsetning av aviser i stedet for å ta omsetning av aviser ut av systemet.

Avisenes fordel ved null-sats kan imidlertid beregnes ved å anslå omfanget av fradragsretten for inngående merverdiavgift på anskaffelser til bruk for omsetning av aviser i løssalg og abonnement. Siden omsetning av annonser fremdeles forutsettes å være avgiftspliktig, vil det fremdeles være fradragsrett for merverdiavgift på anskaffelser til bruk i annonsevirksomheten. Departementet har på usikkert grunnlag anslått merprovenyet av å ta omsetning av aviser ut av merverdiavgiftssystemet til i underkant av 400 mill. kroner årlig. Virkningen på 2001-budsjettet vil være om lag 330 mill. kroner og om lag 130 mill. kroner ved iverksettelse hhv. fra 1. januar og 1. juli 2001. Det kan anslås at en merverdiavgiftssats på omsetning av aviser på om lag 9 pst. vil gi samme merproveny som å ta omsetning av aviser ut av momssystemet.

VEDLEGG