Historisk arkiv

27.10.2000 Svar på spm. nr. 46 fra KRF, av 18.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Statsbudsjettet 2001, aviser, momssystemet

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4541

Spørsmål nr. 46, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 18. oktober, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"Dersom det er tekniske eller juridiske hindringer for å ta aviser i løssalg ut av momssystemet, er det likevel mulig å innføre moms kun på aviser i løssalg, og hvilken momssats vil tilsvare at avisene ble tatt ut av momssystemet og mistet retten til fradrag for inngående moms, og hvilket proveny vil det i så fall gi?"

Svar:
Et system hvor merverdiavgiftsreglene for aviser avhenger av om de hovedsakelig omsettes ved løssalg eller til abonnenter har uheldige sider. Det synes imidlertid ikke å være avgjørende tekniske eller juridiske hindringer for å ha forskjellige regler om merverdiavgift som antydet i spørsmålet. Dersom aviser i løssalg skal tas ut av momssystemet, vil imidlertid de samme motforestillinger som er omtalt i svar på spørsmål nr. 44 fra Kristelig Folkeparti foreligge.

Dersom det er ønskelig å ha ulik sats mellom løssalgsaviser og andre aviser som utleveres til faste abonnenter, eller hovedsakelig til faste abonnenter, må det antas at dette rent avgiftsteknisk er mulig. Det vises her til at Finland praktiserer et system hvor det ikke betales merverdiavgift (0-sats) på salg av abonnementsaviser (tidningar och tidskrifter genom prenumereration för minst en månad), for andre aviser betales det full sats på 22 pst. En slik avgrensning vil imidlertid gjøre vårt allerede kompliserte regelverk om trykt skrift enda mere uoversiktlig.

På usikkert grunnlag kan det anslås at en merverdiavgiftssats på om lag 9 pst. på løssalgsaviser vil gi merinntekter på om lag 150 mill. kroner på årsbasis. Dette tilsvarer om lag merinntektene ved å ta løssalgsaviser ut av merverdiavgiftssystemet, jf. svar på spørsmål 45.

Departementet vi peke på at en avgiftsmessig forskjellsbehandling mellom aviser som hovedsakelig omsettes ved løssalg og aviser som hovedsakelig leveres til abonnenter innebærer ulike regler for tilnærmet samme produkt, noe som kan føre til tilpasninger og omgåelser.

VEDLEGG