Historisk arkiv

27.10.2000 Svar på spm. nr. 8 fra KRF, av 19.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, proveny, bedrift

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4538

Spørsmål nr. 8, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 19. oktober, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Hvilket proveny vil det gi å skattlegge utbytte som overstiger 50 pst. av overskuddet i bedriften som kapitalinntekt på mottakers hånd?"

Svar:
Det framgår ikke av spørsmålet om forslaget gjelder alt utbytte, utbytte som mottas av norsk skattytere, eller om det som i Regjeringens forslag kun skal gjelde utbytte som deles ut til norske husholdninger.

Det finnes ikke en samlet oversikt over utbytte i forhold til skattemessig overskudd i selskapene, og departementet har derfor ikke tilgang til data over utbytte som overstiger 50 pst. av selskapenes overskudd.

Departementet har heller ikke oversikt over hvem som mottar utbytte fra disse selskapene. Dermed vet en ikke hvor stor del av dette utbyttet som utdeles til skattytere som ikke er skattepliktige i Norge, dvs. offentlig sektor og utlendinger, og som ikke ville fått økt skatt som følge av forslaget.

Det skisserte forslaget ville trolig også ført til betydelige tilpasninger, noe som også ville gjort det vanskelig å foreta en slik provenyberegning.

På denne bakgrunn har departementet ikke muligheter for å anslå provenyvirkningen av å innføre et slikt system for utbyttebeskatning. Det vises til at Regjeringen har varslet at den vil sette igang et arbeid med sikte på å innføre et nytt system for næringsbeskatning f.o.m. 2002. I den forbindelse vil departementet bl.a. innhente opplysninger som kan gjøre det mulig å anslå provenyvirkningen av ulike utforminger av økt skatt på utbytte knyttet til forhold ved selskapet.

VEDLEGG