Historisk arkiv

27.10.2000 Svar på spm.nr. 28 fra Venstre, 19.10

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, merverdiavgift, reiseliv

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4541

Spørsmål nr. 28, fra Venstres stortingsgruppe, av 19.10., vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Hvilken merverdiavgiftssats på reiseliv vil medføre at reiselivet i sum kommer ut som i dag?"

Svar:
Med "reiseliv" legges det til grunn de områdene innen persontransport, overnatting og reisebyråtjenester som Regjeringen foreslår tatt inn under merverdiavgiftsgrunnlaget. Reiseliv kan tolkes videre enn dette ved at svært mange tjenester vil være reiselivsbaserte. I kapittel 6.2.5. i Ot.prp. nr. 2 (2000-2001), er reiselivsbaserte tjenester samlet i betegnelsen opplevelsesnæringen. Eksempler på reiselivsbaserte virksomheter som er alpinanlegg og fornøyelsesparker. Disse virksomhetene utgjør imidlertid en forholdsvis liten del av reiselivsvirksomheten som vil komme inn i merverdiavgiftssystemet.

For persontransport og overnatting vil en merverdiavgiftssats på 9 pst. gi uendret proveny fra disse sektorene. Denne beregningen bygger på Regjeringens forslag om at fradragsretten blir avskåret ved kjøp av overnattingstjenester. Reisebyråtjenester utgjør en svært liten del av reiselivstjenester og satsen som gir uendret proveny fra reiselivsektoren vil derfor fremdeles være 9 pst. Selv om begrepet reiseliv også skulle inkludere andre reiselivsbaserte tjenester som for eksempel alpinanlegg og fornøyelsesparker, vil ikke satsen endres.

I svar på spørsmål 30 fra Venstre er det gitt en nærmere redegjørelse for beregningene av avgiftsbelastningen for persontransport og overnattingssektoren.

VEDLEGG