Historisk arkiv

29.9.2000 - Svar på spørsmål fra Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe av 20.9.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

"Er Fremskrittspartiets rentepolitikk innført?"

Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe
Stortinget
Karl Johans gate 22
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

00/4141 Ø YT

29.09.2000

Er Fremskrittspartiets rentepolitikk innført?

Jeg viser til brev av 20. september hvor det blant annet stilles noen spørsmål vedrørende utøvelsen av pengepolitikken:

  1. Har Fremskrittspartiet fått gjennomslag for sin pengepolitikk på tvers av Stortingets behandling?

Retningslinjene for pengepolitikken, nedfelt i valutaforskriften av 6. mai 1994, ligger fast. Valutaforskriften pålegger Norges Bank å innrette de pengepolitiske virkemidlene mot stabilitet i kronens verdi målt mot europeiske valutaer. Forskriften gir samtidig fleksibilitet i utøvelsen av pengepolitikken, ved at det ikke er fastsatt noen sentralkurs for kronen og svingningsmarginer med tilhørende plikt for Norges Bank til å kjøpe eller selge kroner i valutamarkedet.

Det er begrensninger i mulighetene til å styre kronekursen på kort sikt. Det er likevel viktig at pengepolitikken bidrar til stabile forventninger om valutakursutviklingen.

Det er viktig å være klar over at det er gjensidighet i forholdet mellom målet om stabil valutakurs og inflasjonsutviklingen. Dette ble også vektlagt i Revidert nasjonalbudsjett 1994, da valutaforskriften ble fastsatt. Det het blant annet:


"Spesielt for et lite land med en åpen økonomi er det over tid vanskelig å holde lav inflasjon, på linje med eller lavere enn i våre konkurrentland, uten stor grad av stabilitet i valutakursen. Stabil valutakurs kan bidra til forventninger om fortsatt lav inflasjon, som igjen har betydning for både pris- og lønnsfastsettingen. Moderat pris- og kostnadsvekst vil samtidig være en forutsetning for en stabil valutakursutvikling over tid.
[….]
Pengepolitikken skal sammen med de andre virkemidlene bidra til en stabil økonomisk utvikling. Å videreføre en lav pris- og kostnadsvekst, på linje med eller lavere enn våre konkurrentland, er en forutsetning for å oppnå dette."


Denne vurderingen gjelder fortsatt.

Norges Bank må således innrette virkemiddelbruken både ut fra forholdene i valutamarkedet og situasjonen i norsk økonomi. I Revidert nasjonalbudsjett 2000 heter det bl.a.:


"Renten påvirker valutakursen både direkte som følge av rentedifferansen mot utlandet og indirekte via rentens virkning på økonomien. En positiv rentedifferanse mellom norske og europeiske renter trenger således ikke i seg selv bety at virkemiddelbruken er sterk. Styrken i virkemiddelbruken må også vurderes på bakgrunn av rentens virkning på økonomien i den aktuelle situasjonen. En balansert økonomisk utvikling med lav pris- og kostnadsvekst er en forutsetning for å oppnå stabilitet i valutakursen over tid. De pengepolitiske virkemidlene må derfor innrettes slik at de, sammen med de øvrige virkemidlene i den økonomiske politikken, bidrar til å oppfylle denne forutsetningen. Norges Bank må med utgangspunkt i dette løpende vurdere hvor sterk virkemiddelbruk banken finner hensiktsmessig i lys av forholdene i valutamarkedet og situasjonen i norsk økonomi."

Norges Bank har, i tråd med dette, flere ganger uttalt at den i sin utøvelse av pengepolitikken fokuserer på de grunnleggende forutsetningene for kursstabilitet.

  1. Vil Finansministeren gjøre det klart overfor Norges Bank av valutaforskriften fortsatt gjelder? Eller vil han ta initiativ til å endre valutaforskriften?

Jeg viser til mitt svar under spørsmål 1.

Regjeringen legger vekt på at arbeidsdelingen mellom penge-, finans- og inntektspolitikken, som ble etablert som et resultat av anbefalingene fra Sysselsettingsutvalget fra 1992, blir videreført. De ulike politikkelementene kan imidlertid ikke vurderes isolert, men må betraktes som en helhet. En stabil valutakurs synliggjør det ansvaret partene i arbeidsmarkedet har for utviklingen i den kostnadsmessige konkurranseevnen. Samtidig er stabilitet i kronekursen på sin side også avhengig av en finanspolitikk som bidrar til en stabil realøkonomisk utvikling.

Målet om stabil valutakurs stiller således krav til at den økonomiske politikken samlet sett er forenlig med lav pris- og kostnadsvekst.

  1. Godtar Finansministeren denne renteøkningen eller har han akseptert at han ikke skal ha noen innflytelse over rentefastsettelsen i Norges Bank?

Det er Norges Bank som er ansvarlig for gjennomføringen av pengepolitikken. Norges Banks mandat for gjennomføringen av pengepolitikken er gitt i valutaforskriften av 6. mai 1994, jf. mitt svar under spørsmål 1.

Norges Bank har i henhold til § 2 i sentralbankloven plikt til å forelegge saker av særlig viktighet for Finansdepartementet før vedtak treffes. Endringer i bankens renter er å betrakte som en sak av særlig viktighet. I loven heter det videre at "Kongen i statsråd kan treffe vedtak om bankens virksomhet". Instruksjonsretten har aldri blitt benyttet.

  1. Vil Finansministeren ta initiativ til at Storting og Regjering skal ha innflytelse over hva slags mål som skal gjelde for inflasjonsutviklingen i den økonomiske politikken?

Jeg viser til mine svar under spørsmål 1 og 2. Regjeringen ser på det som helt sentralt at den nåværende arbeidsdelingen mellom penge-, finans- og inntektspolitikken videreføres. Denne politikken har gitt en positiv utvikling for norsk økonomi siden begynnelsen av 1990-tallet.

Stortinget og Regjeringen har betydelig innflytelse over inflasjonsutviklingen framover gjennom utformingen av finanspolitikken og strukturpolitikken. Det er nå et betydelig press i økonomien, noe som synliggjøres ved at Norges Bank har funnet det nødvendig å sette opp sine signalrenter med 1^2 prosentpoeng siden nyttår. En hovedutfordring i den økonomiske politikken er derfor å bringe pris- og kostnadsstigningen ned, slik at vi i Norge ikke over tid har en høyere pris- og kostnadsvekst enn våre handelspartnere. Dette stiller store krav til høstens budsjettbehandling.

Med hilsen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

VEDLEGG