30.10.2000 Svar på spm. nr. 1 fra AP, av 17.10
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I
Utgiver: Finansdepartementet
Statsbudsjettet 2001, sluttbehandlingsavgiften, avfall
Brev | Dato: 30.10.2000
Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4536
Spørsmål nr. 1, fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe, av 17. oktober 2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001
"Hva er kostnaden ved å fjerne sluttbehandlingsavgiften på avfall for anlegg som oppfyller SFTs krav til utslipp og som er større enn 50%
Viser i denne sammenheng til notat fra Energosgruppen av 16.10.2000 (vedlagt)"
Svar:
Basert på beregninger fra SFT vil provenytapet av å
fjerne sluttbehandlingsavgiften på avfall for anlegg som oppfyller
SFTs nye utslippskrav og som har energiutnyttelse over 50 pst. være
om lag 60 mill. kroner i 2001. I dag er det 5 anlegg som oppfyller
de ovennevnte kravene. Tapet vil øke med om lag 20 mill. når Bergen
interkommunale rennovasjonsselskap (BiR) innfrir konsesjonskravene
høsten 2003. Provenytapet vil på sikt kunne øke ytterligere dersom
flere anlegg kommer innenfor den forholdsvis lave grensen på 50
pst. energiutnyttelse.
Sluttbehandlingsavgiften på avfall er hovedsakelig et virkemiddel for å prise miljøskadelige utslipp fra sluttbehandling av avfall. Avgiften overveltes husholdningene ved at kommunene er pålagt å fullfinansiere avfallshåndtering gjennom avfallsgebyrene. Ved at sluttbehandling av avfall blir vesentlig dyrere, stimuleres det til at mengden avfall til sluttbehandling blir redusert og at avfallet i større grad blir kildesortert og går til gjenvinning. Et fritak fra avgiften for anlegg med mer enn 50 pst. energiutnyttelse vil, ved at miljøskadene ved avfallet ikke lenger blir priset, svekke incentivene til å redusere avfallsmengdene som går til sluttbehandling. Et slikt fritak vil dermed svekke avfallsavgiften som virkemiddel i avfallspolitikken. Miljøskadene ved utslipp fra sluttbehandling av avfall er upåvirket av om energien fra avfallet utnyttes eller ikke. Hvis det er ønskelig å bidra til at energien fra avfallet utnyttes, bør andre virkemidler prinsipielt benyttes.
Avgiftslette for avfallsanlegg som produserer energi vil føre til konkurransevridning i energimarkedet og bl.a. kunne skape vridninger bort fra andre fornybare energikilder som varmepumper og bioenergi. Effektiv utnyttelse av energi fra avfall krever utbygging av fjernvarme. En forutsetning for utbygging av fjernvarme er at avsetningsmulighetene er tilstrekkelig store. Det er viktig å finne optimale løsninger utfra lokale forutsetninger, og ikke subsidiere en energiform framfor andre.
Avgiften på sluttbehandling av avfall har kun virket siden 1. januar 1999. Avgiften vil bli vurdert i sin helhet når en har innhentet erfaringsmateriale som belyser utviklingen i omfanget, sammensetningen og behandlingen av avfallet. Det vil være uheldig å gjøre endringer i avgiften før den har fått virke en tid og virkningene av avgiften kan kartlegges bedre. Bl.a. i lys av EUs direktiv om forbrenning av avfall kan det være aktuelt å vurdere om det er grunnlag for å foreta endringer i utformingen av sluttbehandlingsavgiften for å sikre at den i større grad vil reflektere de faktiske miljøkostnadene ved sluttbehandling av avfall, jf. St. meld. nr. 8 (1999-2000) Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand.