Historisk arkiv

30.10.2000 Svar på spm. nr. 5 fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 19.10.00

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, statlige midler til investeringsselskap

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4538

Spørsmål nr. 5, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 19.10.2000, vedrørende Statsbudsjettet 2001

"I hvilken grad vil statlige midler til et investeringsselskap ha større eller mindre effekt på aktivitetsnivået i norsk økonomi enn for eksempel økte bistandsrammer eller kjøp av sykehusutstyr fra utlandet til erstatning for gammelt utstyr?"

Svar:

Den foreslåtte bevilgningen til et statlig investeringsselskap vil isolert sett innebære økt tilgang på kapital til norske bedrifter slik at de kan delta offensivt i strukturendringer og fusjonsprosesser. Bevilgningen føres "under streken" i statsbudsjettet som en lånetransaksjon. Lånetransaksjoner i statsbudsjettet blir finansiert ved statlige låneopptak i markedet. Kapitaltilførselen til investeringsselskapet vil derfor motsvares av økt statlig opplåning.

Økte bistandsrammer kan påvirke det innenlandske aktivitetsnivået, blant annet gjennom økt administrasjon, økt innsats av norske bistandsarbeidere og gjenom økt kjøp av varer og tjenester som rettes mot norsk næringsliv.

Kjøp av sykehusutstyr fra utlandet vil også normalt påvirke aktivitetsnivået i norsk økonomi. Kjøp av utstyr fra utlandet krever innenlandske ressurser til transport, installering, vedlikehold, opplæring mv. For moderne teknisk utstyr utgjør slike kostnader ofte en betydelig andel av totalkostnaden ved anskaffelsen.

I Nasjonalbudsjettet 2001, avsnitt 3.2.5, har en redegjort for at ulike utgiftsposter slår ulikt ut i innenlandsk produksjon og import fra utlandet. Dette søker en å ivareta i de makroøkonomiske analysene som ligger til grunn for anbefalingene om finanspolitikken.

VEDLEGG