Historisk arkiv

30.5.2000 Svar på spm. nr. 15, fra SVs stortingsgruppe, av 24.5

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Revidert nasjonalbudsjett 2000 - skatt, aksjegevinster

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/2368

Spørsmål nr. 15, fra Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe, av 24.5.2000, vedrørende RNB 2000

"LOs samfunnsøkonomiske avdeling foreslår i samfunnsnotat 2/2000 at det innføres 15 % skatt på aksjegevinster. Forslaget kan oppfattes som en skatt på utbytte på mottakers hånd etter at bedriften har betalt overskuddsskatt (28 %) og en 15 % skatt på aksjegevinster, etter at beskatning av RISK-reglene er gjennomført. Med et skattegrunnlag som i 1997 antar LOs samfunnspolitiske avdeling av forslaget vil gi 3,7 mrd. kroner i økte skatteinntekter. (Det er da ikke tatt hensyn til eventuelle skattetilpasninger.) Kan departementet kommentere både fordelings- og effektivitetsvirkningene av et slikt forslag?"

Svar:

LO foreslår at det innføres 15 pst. skatt på aksjeinntekter (utbytte og gevinster) som deles ut til husholdningene, dvs. at utbytter/gevinster mellom selskaper ikke dobbeltbeskattes. En slik omlegging av skattesystemet vil isolert sett ha en gunstig fordelingsprofil ettersom aksjeinntekter i hovedsak tilfaller skattytere med de høyeste inntektene, jf. nærmere redegjørelse i St. meld. nr. 50 (1998-1999) Utjamningsmeldingen.

Departementet vil peke på at en eventuell økning i utbytte- og gevinstbeskatningen til husholdningene vil være en betydelig omlegging av skattesystemet. En slik skjerpelse av aksjonærbeskatningen vil bl.a. bryte med den nøytraliteten som i dag er i kapitalbeskatningen.

Det er grunn til å tro at en eventuell økning i beskatningen av aksjeinntekter bl.a. vil føre til endringer i utbyttepolitikken. Provenyvirkningen av disse regelendringene vil derfor trolig bli lavere enn det LOs beregninger indikerer.

Samlet sett vil de ulike tilpasningene av et slikt forslag bli omfattende. Det er imidlertid vanskelig å gi en nøye vurdering av hvilke virkninger økt skatt på aksjeinntekter vil ha for etableringer, investeringer og verdiskapning i Norge uten at det gjennomføres en utredningsarbeid av disse spørsmålene.

VEDLEGG