Historisk arkiv

3.11.2000 Svar på spm. nr. 6 fra Senterpartiets stortingsgruppe av 24.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, konjunkturavgiften - gevinst for kommunesektoren

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4778

Spørsmål nr. 6, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 24.10, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Dersom den foreslåtte konjunkturavgiften ikke får flertall under Stortingets behandling av budsjettforslaget, og det ikke foretas endringer i kommuneopplegget, hva vil gevinsten være for kommunesektoren?"

Svar:

Regjeringens opplegg innebærer at kommunesektoren kompenseres for konjunkturavgiften gjennom den anslåtte prisstigningen (deflator) for kommunal tjenesteyting. Denne benyttes for å beregne realveksten i kommunesektorens inntekter. Dersom konjunkturavgiften ikke blir innført, vil dette isolert sett medføre at deflatoren reduseres med 0,9 prosentpoeng. Dette tilsvarer om lag 1,9 mrd. kroner, der gebyrinntektene utgjør om lag 250 mill. kroner.

En reduksjon i prisveksten på kommunal tjenesteyting med 0,9 prosentpoeng medfører at realverdien av de frie inntektene og øremerkede overføringer øker med anslagsvis 1 650 mill. kroner. Det er i budsjettopplegget lagt til grunn at gebyrinntektene i utgangspunktet øker i takt med prisveksten på kommunal tjenesteyting. Det er derfor rimelig å anta at realveksten i gebyrinntektene er den samme dersom konjunkturavgiften ikke blir innført. Nettogevinsten for kommunesektoren kan derfor anslås til om lag 1 650 mill. kroner.

VEDLEGG