Historisk arkiv

4.10.2000 Svar til Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedr. ny børslov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Arbeiderpartiets stortingsgruppe
Ottar Kaldhol
Stortinget
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

Eo030900

2000/2326 FM TM

4.10.2000

Ny børslov – spørsmål

Det vises til Deres brev av 3. oktober 2000. I brevet stilles følgende spørsmål:

"I forbindelse med Finanskomiteens arbeid med forslaget til ny børslov har spørsmål knyttet til innsidereglene kommet opp. Vi er kjent med at departementet for tiden har ute på høring forslag til regler om skjerping av innsidereglene. Kan vi få en orientering om innsidereglenes forhold og betydning for forslaget til ny børslov?"

Verdipapirhandelloven kapittel 2 inneholder regler om innsidehandel. Forbudet mot innsidehandel omfatter bare finansielle instrumenter som er eller søkes notert på norsk børs. Dette er en videreføring av reglene som gjaldt etter den tidligere verdipapirhandelloven. I forslaget til ny børslov er virkeområdet til innsidehandelreglene foreslått utvidet ved at de er foreslått gjort gjeldende også for finansielle instrumenter som er eller søkes notert på norsk autorisert markedsplass. Det vises til lovforslaget § 10-3 nr. 5 og omtale av forslaget i proposisjonens punkt 8.3.14. Departementets forslag vil innebære en skjerping i forhold til dagens situasjon, i og med at flere vil kunne bli underlagt innsideregelverket. Departementets forslag innebærer for øvrig en skjerping i forhold til Børslovutvalgets forslag, hvor færre av bestemmelsene om innsidehandel var foreslått gjort gjeldende for autoriserte markedsplasser.

Videre arbeider departementet med forslag til endringer i verdipapirhandellovens innsidehandelsregler, basert på forslag utarbeidet av Kredittilsynet. Departementet vurderer også endringer i enkelte bestemmelser i børskforskriften, basert på forslag fra Oslo Børs. Viktige spørsmål tatt opp i høringen er bl.a.:

  • Forslag om å senke kvalifikasjonskravet med hensyn til kurssensitivitet for hvilke opplysninger som rammes av forbudsregelen mot ulovlig innsidehandel. Lignende endring foreslås inntatt i børsforskriften.
  • Forslag om å innføre et forbud mot utilbørlig markedsadferd. Forbudet retter seg mot de aktører som må antas å ha tilstrekkelig kjennskap til forhold som det er grunn til å tro kan få betydning for handelen med de finansielle instrumenter det gjelder, og som ikke er offentlig tilgjengelige eller allment kjent i markedet, til å forstå at vedkommende bør avholde seg fra å foreta slik disposisjon, og at det vil være utilbørlig markedsadferd om slik disposisjon likevel foretas i den foreliggende situasjonen.
  • Forslag om en viss utvidelse og presisering av taushetsplikten, slik at personer som omfattes av taushetsplikten skal utvise tilbørlig aktsomhet i sin behandling av kurssensitiv informasjon slik at informasjonen ikke tilflyter uvedkommende.
  • Forslag om å overføre kompetanse til å begjære vinningsavståelse fra Økokrim til Kredittilsynet. Videre foreslås det å innføre adgang til å anvende administrative sanksjoner i form av overtredelsesgebyr ved mindre overtredelser av meldeplikt.

Departementet vil etter planen legge fram en proposisjon om endringer i innsidehandelreglene basert på høringsutkastet og høringsinstansenes merknader våren 2001. Departementet legger opp til at lovforslaget skal innebære en klargjøring, effektivisering og skjerping av reglene om ulovlig innsidehandel.

Det kan for øvrig tilføyes at Stortinget ved enkelte anledninger har vedtatt mindre strenge regler enn det som har vært foreslått fra departementets side. Det vises til at departementet i Ot.prp. nr. 29 (1996-97) side 146-148 foreslo å innføre administrative sanksjoner i tillegg til straff. Forslaget gikk ut på å gi Kredittilsynet et sivilrettslig økonomisk sanksjonsmiddel i form av vinningsavståelse ved uaktsom eller forsettlig overtredelse av nærmere angitte bestemmelser i verdipapirhandelloven, bl.a. bestemmelser om innsidehandel.

Forslaget fikk imidlertid ikke flertall i Finanskomiteen, jf. Innst.O. nr. 83 (1996-97) (flertallet besto av alle utenom medlemmene fra Ap). Kompetansen til vinningsavståelse ble lagt til ØKOKRIM. Den myndighet som ble tillagt ØKOKRIM har pr. i dag ikke vært benyttet. En grunn til dette kan være at håndhevingen av et slikt sivilrettslig virkemiddel reiser spørsmål av prinsipiell og praktisk karakter for ØKOKRIM, som inngår som en del av politiet og påtalemyndigheten. Det vises i denne sammenheng til Justisdepartementets brev av 15. mai 1997 (kopi vedlagt). Det vurderes som sagt å foreslå en endring av kompetansetildelingen i forbindelse med de ovenfor nevnte endringer i innsidehandelsregelverket, slik at kompetansen legges til Kredittilsynet.

Videre foreslo departementet i Ot.prp. nr. 72 (1990-91) følgende regel i tilknytning til forslaget om innsidebestemmelse (vphl. 1985 § 6):

"Er kjøp eller salg foretatt av styremedlem, medlem av kontrollkomite, revisor eller ledende ansatt hos utsteder av verdipapirer mens det forelå opplysninger om utstederen som nevnt i første punktum 1>, skal det legges til grunn at vedkommende hadde slike opplysninger med mindre han sannsynliggjør at han ikke hadde slike opplysninger."

Forslaget medførte omvendt bevisbyrde. Hele komiteen gikk imot forslaget. Flertallet (alle unntatt Høyre og FrP) foreslo isteden en undersøkelsesplikt for personkretsen som nevnt.

Med hilsen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

Gjenpart: Stortingets finanskomite v/saksordfører Siv Jensen

Vedlegg: Justisdepartementets brev av 15. mai 1997

1)

Innsideopplysninger

VEDLEGG