Historisk arkiv

7.11.2000 Svar på spm. nr. 144 fra SVs stortingsgruppe av 31.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, "Er det i regjeringens vurdering av aktivitetsnivået i økonomien beregnet at kommunene må gjøre betydelige pensjonsavsetninger for å møte endringene i pensjonspremiene, og således overføre disse pengene fra drift?"

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4779

Spørsmål nr. 144, fra SVs stortingsgruppe, av 31.10, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Er det i regjeringens vurdering av aktivitetsnivået i økonomien beregnet at kommunene må gjøre betydelige pensjonsavsetninger for å møte endringene i pensjonspremiene, og således må overføre disse pengene fra drift?"

Svar:

Departementet vil vise til at den økonomiske virksomheten i kommuneforvaltningen i første rekke styres gjennom de inntektsrammene som fastsettes. Det er kommunenes ansvar å tilpasse utgiftene til inntektene innenfor de lover og regler som gjelder, og innenfor det regelverket som gjelder for den kommunale økonomiforvaltningen. For neste år forventes det en økning i pensjonsavsetningene, som på samme måte som øvrige utgifter må dekkes innenfor det rammeverket som er gitt. Isolert sett vil høyere pensjonsavsetninger gi mindre rom for økt aktivitet på andre områder.

Aktivitetsveksten i kommunesektoren måles som et veid gjennomsnitt av veksten i investeringer, sysselsetting og vareinnsats. For 2001 er det i Nasjonalbudsjettet lagt til grunn tekniske forutsetninger for aktivitetsvekst. Investeringsnivået videreføres på samme reelle nivå, mens veksten i sysselsetting og vareinnsats er anslått til om lag 1^3 pst. Dette gir en samlet aktivitetsvekst på om lag 1,6 pst. Dette er noe lavere enn anslaget på realinntektsvekst på vel 1^3 pst. Anslagene må også vurderes i lys av at overføringer som holdes utenfor kommuneopplegget øker betydelig, jf. økningen i integreringstilskuddet. Dette er overføringer som gir grunnlag for økt aktivitet i kommunesektoren, slik denne måles.

Departementet vil også vise til at den økonomiske situasjonen for kommunene også vil avhenge hvor store effektiviseringsgevinster kommunesektoren oppnår. Effektiviseringsgevinster vil gi rom for å øke aktiviteten sterkere enn det realinntektsveksten alene tilsier. Regjeringen har i opplegget for 2001 spesielt lagt til grunn av kommunesektoren kan realisere effektiviseringsgevinster knyttet til ferieutvidelsen og ny arbeidstidsavtale for lærerne.

VEDLEGG