Historisk arkiv

7.11.2000 Svar på spørsmål fra Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Vedrørende etterlønnsavtale i DnB

Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe
Stortinget
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

2000/4542

7.11.2000

Vedrørende etterlønnsavtale i DnB

I brev 20. oktober er det stilt følgende spørsmål:

"1.

Stemmer de opplysningene som er framkommet i mediene?

2.

Vil finansministeren sørge for at DnBs arbeid for å holde kostnadene nede også fokuserer på at utgiftene til toppledelsen generelt og utgiftene til avgått toppleder Hvistendahl spesielt, ikke blir høyere enn høyst nødvendig?

3.

Vil finansministeren foreta seg noe for å sikre at banken overholder lovpålagt informasjonsplikt om etterlønn til ledere, jf. formuleringene i årsrapporten som i beste fall kan tolkes som upresise, i verste fall direkte misvisende."

Svar:

Statens Bankinvesteringsfond har bl.a. som oppgave å medvirke til solid og nøktern bankdrift. Samtidig skal fondet ikke gripe inn i den løpende bankdriften. Det vises til gjennomgangen av uttalelser om dette i Kredittmeldingen 1998 (St.meld. nr. 11 1999-2000) kap. 2.1. Stortinget sluttet seg ikke til et fremlegg som da ble tatt opp om at Statens Bankinvesteringsfond skulle nominere styremedlemmer til de bankene der fondet har aksjemajoriteten, jf. Innst.S. nr. 44 (1999-2000) .

Investeringsfondet er representert i DnBs representantskap, men som nevnt ovenfor ikke i styret. Iht. forretningsbankloven § 11 er det bankens representantskap som treffer vedtak om godtgjørelse for bankens administrerende direktør.

Det fremgår av DnBs årsberetning for 1998 at Finn A. Hvistendahl gikk av 1. juni 1998. Det fremgår også av note 8 til regnskapet for 1997 og note 9 til regnskapet for 1998 at "konsernsjefen har i sine ansettelsesbetingelser rett til 3 års lønn dersom ansettelsesforholdet bringes til opphør før fylte 60 år. Hvis han i denne perioden mottar inntekt fra annet arbeidsforhold skal det forhandles om avkorting av bankens utbetaling. Konsernsjefen og banken har gjensidig rett til å kreve fratreden med fulle pensjonsrettigheter etter fylte 60 år."

I note 9 til regnskapet for 1998 er det også opplyst at sluttvederlaget for tidligere konsernsjef tilsvarer "den beregnede verdien på fratredelsestidspunktet av fremtidige lønns- og pensjonsytelser. Av dette utgjør 6,6 millioner kroner fremtidig lønn og 0,2 millioner kroner andre naturalytelser. Avsetning for fremtidige pensjonsytelser som er knyttet til fratredelsestidspunktet utgjør 8,8 millioner kroner."

Jeg har ikke holdepunkter for å vurdere alle opplysninger fremkommet i media om dette. Jeg legger generelt til grunn at relevante institusjoner påser at den aktuelle lovgivning overholdes. Spørsmålet om sluttvederlag/etterlønn for Finn A. Hvistendahl og tolkning av avtalen om dette har ikke vært behandlet i departementet. Dette er i samsvar med systemet iht. bankinvesteringsfondloven. Ansvaret for dette ligger i bankens organer.

For øvrig vil jeg vise til at jeg, på generelt grunnlag, har gitt uttrykk for at denne type avtaler kan fremstå som uheldige.

Med hilsen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

VEDLEGG