Historisk arkiv

8.11.2000 Svar på spm. nr. 131 fra SVs stortingsgruppe av 31.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Nasjonalbudsjettet 2001, sammenheng mellom underskudd i kommunesektoren og arbeidsmiljøproblemer innen kvinnedominerte yrker

Finansdepartementet
Vårt journalnr: 00/4775

Spørsmål nr. 131, fra SVs stortingsgruppe , av 31. oktober 2000, vedrørende Nasjonalbudsjettet 2001

"Ser Regjeringen en sammenheng mellom den alvorlige underskuddssituasjonen i kommunesektoren og de økende arbeidsmiljøproblemene innen kvinnedominerte yrker?"

Svar:

Utviklingen i kommunesektorens underskudd før lånetransaksjoner er illustrert i figur 3.8 i Nasjonalbudsjettet 2001. De relativt store underskuddene og den økende gjelden må forstås på bakgrunn av at kommunesektoren er inne i en periode med høy investeringsaktivitet. Eldresatsingen er her den viktigste forklaringsfaktoren.

Kvinnedominerte yrker i kommunesektoren er hovedsakelig innen helse- og omsorgssektoren. Hvordan arbeidsmiljøet har utviklet seg i denne sektoren er trolig ikke entydig. Det kan være grunn til å anta at den store mangelen på helsepersonell har ført til økte belastninger på de ansatte. Mangelen på helsepersonell må imidlertid antas å ha liten sammenheng med den finansielle situasjonen i kommunene. I svar på spørsmål 132 er det omtalt tiltak som er iverksatt for å avhjelpe mangelen på arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren.

VEDLEGG