Historisk arkiv

Brev fra Justis 15/5-1997

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
Postboks 8008 Dep
0030 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

96/2684 E EB/mk

15. mai 1997

Ot.prp. nr. 29 (1996-97) om lov om verdipapirhandel

Vi viser til Finansdepartementets brev 14. mai 1997 med oversendelse av brev fra Høyres stortingsgruppe til Finansdepartementet 13. mai 1997, der det anmodes om at et konkret spørsmål forelegges Justisdepartementets lovavdeling.

Spørsmålet gjelder § 14-2 om vinningsavståelse. Det synes å foreligge et forslag i finanskomiteen om å legge myndighet til å gi pålegg om vinningsavståelse til ØKOKRIM. I proposisjonen er denne myndigheten foreslått lagt til Kredittilsynet.

Vi har hatt meget begrenset tid til å vurdere dette forslaget. Vår umiddelbare vurdering følger nedenfor.

De foreslåtte reglene om vinningsavståelse er ment å være et sivilrettslig virkemiddel som et alternativ til straffeforfølgning. Dette er fremhevet både av Verdipapirhandellovutvalget og av Finansdepartementet i proposisjonen, se drøftelsen i proposisjonen s. 146-148.

ØKOKRIM inngår som en del av politiet og påtalemyndigheten. ØKOKRIMs ordinære oppgaver er knyttet til straffeforfølgning. Straffeloven inneholder, i tillegg til bestemmelser om straff, også regler om adgang til å inndra vinning som er oppnådd ved en straffbar handling.

Når siktemålet med forslaget til regler om vinningsavståelse er å etablere et alternativ til straffeforfølgning, fremstår det ikke som naturlig å legge en slik myndighet til et organ som utgjør en del av påtalemyndigheten. Etter det vi umiddelbart kan se, vil en slik kombinasjon av oppgaver reise spørsmål både av prinsipiell og mer praktisk karakter.

Etter fullmakt

Espen Bergh
lovrådgiver

Mona Kristensen
førstefullmektig

VEDLEGG