Historisk arkiv

Spm1_7.9.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet

Vårt journalnr: 00/3760

Spørsmål nr. 1 fra finanskomiteen av 30.08.2000, vedrørende Odelstingsproposisjon nr. 71 (1999-2000) Om lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold

"Når det kollektive pensjonsmarkedet innenfor skatteloven åpnes for nye aktører som banker og forvaltningsselskap for verdipapirfond, vil dette gi økt konkurranse til kundenes beste. I forlengelsen av dette er det dog et paradoks at den tradisjonelle livnæringen vil komme i en konkurransemessig vanskelig situasjon i forhold til innskuddspensjon dersom det ikke foretas endringer i virksomhetsreglene for forsikring. Finanskomiteen har tidligere understreket behovet for at virksomhetsreglene for livsforsikring moderniseres, blant annet slik at det åpnes for investeringsvalg i tradisjonelle livselskap. Er ikke finansministeren enig i at endringer i lovforslaget (fremlagt av Finansnæringens Hovedorganisasjon i høring med komiteen av § 7-3 og 7-4) vil kunne bidra til at livselskapene kan gi forvaltningsselskap for verdipapirfond økt konkurranse til kundenes beste?"

Svar:

Ved behandlingen av Ot.prp.nr 47 (1998-1999) Lov om foretakspensjon ba et flertall i finanskomiteen om at spørsmålet om investeringsvalg i ytelsesbaserte ordninger utredes, jf. Innst. O. nr. 50 (1999-2000), hvor det bl.a. heter, på side 16:

"Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, mener det er mye som taler for å gi adgang til investeringsvalg i ytelsesbaserte ordninger, og stiller seg positiv til en slik adgang. Flertallet viser samtidig til at det etter departementets syn reiser seg "store og kompliserte problemstillinger" i tilknytning til en slik adgang. Samtidig synes det ikke å være uenighet om at en adgang til investeringsvalg i ytelsesbaserte ordninger vil kreve endringer i regelverket, blant annet knyttet til avkastningsgaranti m.m. Flertallet mener derfor det kan være hensiktsmessig at spørsmålet utredes før eventuell adgang til investeringsvalg iverksettes.

Flertallet legger videre til grunn at departementet utarbeider nødvendige endringer og utfyllende bestemmelser, slik at det eventuelt kan gis adgang til investeringsvalg med avkastningsgaranti, også slik at det på dette området sikres størst mulig grad av likebehandling mellom livselskap og pensjonskasser.

Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre, ber Regjeringen komme tilbake til dette i forbindelse med proposisjonen om innskuddspensjoner. På denne bakgrunn foreslår dette flertallet at § 2-2(4) utgår. Dette flertallet viser til at mange høringsinstanser går mot utvalgets og departementets forslag om at foretakspensjonsordning ikke kan inngås som livsforsikring med investeringsvalg. Det er blant annet påpekt at en adgang til investeringsvalg vil kunne bedre foretakenes mulighet for å finansiere ordningene, gi mulighet for en bedre risikostyring og redusere livselskapenes konkurranseulempe i forhold til pensjonskassene. Dette flertallet viser også til at Kredittilsynet mener det bør vurderes modeller for livsforsikring med investeringsvalg med avkastningsgaranti."

I tråd med anmodningen fra flertallet i finanskomiteen ba Finansdepartementet om at arbeidsgruppen som utredet spørsmålet om årlig kjøp av ferdig betalt alderspensjon om å utarbeide utkast til lovbestemmelser om investeringsvalg i ytelsesbaserte ordninger, jf. NOU 2000:13. Utredningen har vært på høring, og det vil bli lagt fram en proposisjon i løpet av høsten.

Etter gjeldende regler kan livsforsikringer med investeringsvalg bare tegnes i såkalte fondsforsikringsselskaper. Det har sammenheng med måten forsikringsregelverket er bygd opp, bl.a. med overskuddsfordelingsreglene som skal sikre at kundene tildeles sin del av overskuddet. Å endre dette regelverket ville være en meget omfattende oppgave som ville kreve gjennomgang og eventuelt endring i større deler av regelverket for forsikring generelt. Dette var ikke omfattet av arbeidsgruppens mandat. Departementet viser for øvrig til at Banklovkommisjonen 13. juli 2000 ble gitt i mandat å foreta en bred gjennomgang av virksomhetsreglene i forsikring som en oppfølging av Konkurranseflateutvalgets innstilling, jf. NOU 2000:9.

VEDLEGG