Historisk arkiv

Spm3_7.9.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet

Vårt journalnr: 00/3760

Spørsmål nr. 3 fra finanskomiteen av 30.08.2000, vedrørende Odelstingsproposisjon nr. 71 (1999-2000) Om lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold

"I avsnitt 18.10 varsler departementet innstramming i de generelle skattereglene for pensjoner i arbeidsforhold. Departementet skriver at "innskuddsbasert pensjon ikke skal redusere statens inntekter". Når nærmere 1 million arbeidstagere står uten pensjonsordning i arbeidsforhold, og at det er en uttalt målsetting å øke utbredelsen av pensjonsordninger i arbeidsforhold, tror finansministeren man oppnår dette ved samtidig å gjøre ordningene mindre interessant ved å redusere bedriftens skattefradrag?"

Svar:

I proposisjonen varslet Regjeringen at den i budsjettet for 2001 vil komme tilbake til Stortinget med forslag for å dekke inn det reduserte skatteprovenyet som vil følge av at det åpnes for skattefavorisering av innskuddsbaserte pensjonsordninger i arbeidsforhold. I proposisjonen peker Regjeringen på to særskilt gunstige skatteregler; ordningen med avsetninger til premiefond og ordningen med ekstra inntektsfradrag for fortsettelsesforsikringer. Disse kommer i tillegg til den øvrige gunstige behandlingen av tjenestepensjonsordninger, og det er få andre land som har en så gunstig skattefavorisering av slike ordninger.

For å unngå framtidig provenytap som følge av økt utbredelse av skattefavoriserte pensjonsordninger i årene som kommer, vil Regjeringen i budsjettet for 2001 foreslå enkelte tiltak for Stortinget for å begrense skattefavoriseringen i disse ordningene. I den sammenheng vil Regjeringen legge til grunn Stortingets forutsetning om skattemessig likebehandling av foretaks- og innskuddspensjonsordninger, slik at de eventuelle endringene vil omfatte begge typer ordninger.

Det legges ikke opp til å foreslå at pensjonsordningene ikke lenger skal skattlegges etter det såkalte P-prinsippet. Skattlegging etter P-prinsippet innebærer at det gis fradrag i alminnelig inntekt for premie og tilskudd til pensjonsordningen. Videre foretas det ingen løpende skattlegging av avkastningen av innestående midler. Alle utbetalinger skattlegges fullt ut som pensjonsinntekt. I tillegg til den skattemessige behandlingen som følger av P-prinsippet, er innestående midler unntatt fra formuesskatt.

Selv med en viss innstramming i skattefavoriseringen av disse ordningene, vil det fortsatt være betydelige skattefordeler knyttet til tjenestepensjoner. Kombinert med at en åpner for skattefavoriserte innskuddsbaserte tjenestepensjoner er det grunn til å tro at det kan bli en markert økning i utbredelsen av tjenestepensjoner.

VEDLEGG