Historisk arkiv

Spm7_7.9.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet

Vårt journalnr: 00/3760

Spørsmål nr. 7 fra finanskomiteen av 30.08.00, vedrørende Odelstingsproposisjon nr. 71 (1999-2000) Om lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold

"Det foreligger ingen eksplisitt drøfting i proposisjonen om hvilket krav til forsikringselement det skal være for spareprodukter tilbudt av livselskaper, dvs. såkalte kapitaliseringsprodukter. Er departementet enig i at det ikke bør være strengere regler enn det som følger av EUs første livdirektiv på dette pkt? Det naturlige ville vel være at en tilpasser avkastningsgarantien til de produkter og investeringsvalgene som kan leveres av fondsforsikringsselskapene?"

Svar:

Definisjonen av kapitaliseringsprodukt er gitt i forskrift 18 september 1995 om inndeling i forsikringsklasser som grunnlag for konsesjonstildeling, som "…sparekontrakter med utgangspunkt i aktuarielle beregninger, som består av forpliktelser av fastsatt varighet og størrelse, …". Departementet tar sikte på å utvide klasse VI, som nå bare omfatter individuelle pensjonsavtaler (IPA) slik at livsforsikringsselskapene kan tilby kapitaliseringsprodukter også etter lov om innskuddspensjon, og for øvrig endre regelverket slik at også pensjonskasser skal kunne tilby slike kapitaliseringsprodukter, jf Ot. prp. nr. 71 (1999-2000) side 45. Departementet har for øvrig basert seg på gjeldende regelverk, og har derfor i denne sammenheng ikke vurdert om definisjonen eller det innholdsmessige kravet til et slikt produkt bør endres. Eventuelle forslag til slike endringer vil eventuelt måtte vurderes og behandles på ordinær måte, bl a sendes på høring.

VEDLEGG