Historisk arkiv

04.05.01 Brev til Finanskomiten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Rettinger til Ot.prp. nr. 55 (2000-2001) Om lov om endringer i skattelovgivningen (boligtaksering mv.)

Finanskomiteen
Stortinget
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

2001/2027 SØ HHu

4.05.2001

Rettinger til Ot.prp. nr 55 (2000-2001) Om lov om endringer i skattelovgivningen (boligtaksering mv.)

Det vises til den foreløpige utgaven av ovennevnte. Den foreløpige utgaven inneholdt dessverre enkelte feil. Ortografiske feil er rettet opp, men er ikke nærmere omtalt nedenfor. Nedenfor gis det en oversikt over rettinger i forhold til den foreløpige utgaven. Henvisningene refererer seg til denne. Rettingene er markert med fet skrift.

I den endelige utgaven er omtalen av fordelingen av husholdningene på soner gjennomgående rettet fra at anslagsvis 70 pst. til at anslagsvis 3/4 av husholdningene er i normalsonen. Gjennomgående er også omtale av "finanskomiteens" forslag mv. rettet opp til " komiteflertallets" forslag mv., mens omtale av komiteflertallets "takseringsløsning" er rettet til komiteflertallets " skisse til takseringsløsning".

Kapittel 1.2:

Tredje setning i avsnitt 3 er rettet fra "Skal en kunne opprettholde velferdsnivået i Norge, må derfor skattleggingen også omfatte formue og inntekt av egen bolig og fritidseiendom" til "Skal en kunne opprettholde velferdsnivået i Norge, bør derfor skattleggingen også omfatte formue og inntekt av egen bolig og fritidseiendom".

Kapittel 1.3:

Andre setning i avsnitt 20 (Taksering av tomt) er rettet fra "For tomt over 1,2 mål skal det overskytende takseres separat (..)" til "For tomt over 1,2 mål skal det overskytende tomtearealet takseres separat (..)".

Kapittel 3.4:

Avsnitt 4 er rettet fra "Eiendomsskattetaksten fastsettes (..), se avsnitt 3.4 nedenfor" til "Eiendomsskattetaksten fastsettes (..), se avsnitt 3.5 nedenfor".

Kapittel 4.2:

Siste setning i avsnitt 3 er rettet fra "I tallmaterialet er det heller ikke tatt hensyn til at for eksempel Danmark har innført nye regler for boligbeskatning der statlig eiendomsskatt er avløst av fordelsbeskatning av egen bolig (..)" til " I tallmaterialet er det heller ikke tatt hensyn til at for eksempel Danmark har innført nye regler for boligbeskatning der statlig eiendomsskatt har avløst fordelsbeskatning av egen bolig (..)".

Kapittel 4.3:

Tabellnummereringen er rettet som følger:

Side 32 - Tabell 4.1 Proveny fra boligbeskatning i Sverige. Anslag for 2001

Side 35 - Tabell 4.2 Proveny fra boligbeskatning i Danmark. Anslag for 2001

Side 37 - Tabell 4.3 Skatteregler for bolig i Norden

Kapittel 4.3.2.3:

Fjerde setning i 4. avsnitt er rettet fra "For eksempel kan standardprisen (..) variere mellom 2 175 og 12 600 kroner.." til "For eksempel kan standardprisen (..) variere mellom 2 175 og 12 600 DKK..".

Kapittel 8:

I boks 8.1 erstattes den første tabellen med følgende:

Kriterier for Statistisk sentralbyrås sentralitetsindeks

Sentralitetsklasse

Kriterium

0

Mer enn 45 minutters kjøretid fra kommunens største tettsted/kommunens sentrum til et tettsted med minst 5 000 innbyggere

1

Inntil 45 minutters kjøretid fra kommunens største tettsted/kommunens sentrum til et tettsted med 5 – 15 000 innbyggere

2

Inntil 60 minutters kjøretid fra kommunens største tettsted/kommunens sentrum til et tettsted med 15 – 50 000 innbyggere

3

Inntil 90 minutters kjøretid (for Oslo 90 minutter) fra kommunens største tettsted/kommunens sentrum til et tettsted med mer enn 50 000 innbyggere

Til den første tabellen i boks 8.1 er det lagt til kildehenvisningen Kilde: NOS C 192 Standard for kommuneklassifisering 1994, Statistisk sentralbyrå 1994.

Til den andre tabellen er det lagt til kildehenvisningen Kilde: Foss og Selstad (1997).

Kapittel 8.2.5:

Siste setning i 3. avsnitt rettes fra "I kapittel 8 omtales fastsettelse av kvadratmetersats for fritidsbolig" til "I kapittel 7 omtales fastsettelse av kvadratmetersats for fritidsbolig".

Kapittel 10.1

Andre setning i 3. avsnitt er rettet fra "(..) (bestemmelsen er nærmere omtalt i avsnitt 3.4.1)" til "(..) (bestemmelsen er nærmere omtalt i avsnitt 3.5.1)".

Kapittel 13.4

Til tabell 13.1 er det lagt til kildehenvisningen Kilde: Finansdepartementet.

Kapittel 14.4

Tredje setning i 4. avsnitt er rettet fra "Med gjeldende satsstruktur vil det medføre at kommunene vil miste store deler av inntektene fra eiendomsskatt på boligeiendom, fordi den alt overveiende del av boligmassen som ville bli fritatt for inntekts- og formuesskatt også ville bli fritatt for eiendomsskatt" til "Med gjeldende rett vil det trolig medføre at kommunene vil miste store deler av inntektene fra eiendomsskatt på boligeiendom, fordi den alt overveiende del av boligmassen som ville bli fritatt for inntekts- og formuesskatt trolig også ville bli fritatt for eiendomsskatt".

Andre setning i 5. avsnitt er rettet fra "Dersom de samme bunnfradragene legges til grunn i eiendomsskatten, vil altså provenytapet kunne øke med nærmere 1 mrd. kroner (..)" til "Dersom de samme bunnfradragene legges til grunn i eiendomsskatten, vil altså provenytapet kunne øke betydelig (..)"

Kapittel 14.5

Tabell 14.4 er rundet av til nærmeste 50 kroner (og ikke nærmeste 10 kroner) etter merknad fra Statistisk sentralbyrå. I tråd med dette er 4. setning i avsnitt 2 rettet fra "Av dette beløpet utgjør lettelsen i inntektsbeskatningen om lag 1 440 kroner (..)" til "Av dette beløpet utgjør lettelsen i inntektsbeskatningen om lag 1 450 kroner (..)".

Kapittel 15.4

Tabell 15.8 er rundet av til nærmeste 50 kroner (og ikke nærmeste 10 kroner) etter merknad fra Statistisk sentralbyrå.

Med hilsen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

VEDLEGG