Historisk arkiv

05.06.2001 Spørsmål fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe, av 5. juni 2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
05.06.2001
Vårt saksnr: 01/2392

Spørsmål fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe, av 5. juni 2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"Hva koster det å sørge for at Stortingets vedtak av 3. mai 2000 om like vilkår for private og offentlige røntgeninstitutter blir gjennomført nå?"

Svar:

Finansdepartementet har oversendt spørsmålet til Sosial- og helsedepartementet, som svarer:

"Komiteens flertall foreslår i forbindelse med behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 2001 at regjeringen legger frem forslag om RTV-takst for MR-undersøkelser på like vilkår for offentlige og private røntgeninstitutter. Sosial- og helsedepartementet vil i forbindelse med statsbudsjettet for 2002 legge frem et fullstendig opplegg for revisjon av refusjonssystemet for polikliniske radiologiske undersøkelser utført ved offentlige og private røntgenavdelinger. Arbeidet skjer i nært samarbeid med Norsk radiologisk forening samt medvirkende offentlige sykehus og private røntgenvirksomheter. Inntil revidert refusjonssystem er klart til å iverksettes fra og med 2002 ser departementet følgende mulighet til å ivareta intensjonen om refusjonssats på like vilkår for offentlige og private røntgenavdelinger:

Det kompenseres for manglende prisjustering på 3,5 pst. hvert av årene 1999 og 2000. (Taksten er blitt prisjustert med 2,7 pst for 2001, tilsvarende prisjusteringen for de offentlige røntgenavdelinger). Satsen for MR-undersøkelser i private institutt ble satt med utgangspunkt i en kostnadsundersøkelse foretatt av ECON på oppdrag av Røntgeninstituttenes Fellesorganisasjon. ECONs undersøkelse var basert på kostnadsdata fra 1998 og det var disse departementet la til grunn ved beregning av taksten. Ved fastsettelse av taksten er det antatt at fylkeskommunen skal betale halvparten av beløpet, og at den andre halvparten skal deles på pasient og utbetalinger fra folketrygden. Dette er tilsvarende finansieringsordningen for de offentlige. Det ble anslått at MR-undersøkelser utført i private røntgeninstitutt i 1998 i gjennomsnitt kostet 1852 kroner. Kompensert for manglende prisjustering blir gjennomsnittlige kostnader kr. 2.038,-.

Strukturen i refusjonstakster for de private settes tilsvarende takstene for de offentlige avdelingene. Dette betyr at dagens MR-takst erstattes med følgende midlertidige takster for de private røntgenvirksomhetene:

  • MR-undersøkelse per regionkr. 899,-
  • MR-undersøkelse per region, andre billedseriekr. 674,-
  • Intravenøs eller intrathecal kontrastkr. 387,-

Tilsvarende refusjon for offentlige røntgenavdelinger er hhv kr. 953,- for første billedserie og kr. 716 for annen billedserie. Kontrast refunderes med samme sum.

Dette vil ha en antatt merkostnad for 2001 på om lag 21 mill. kroner."