Historisk arkiv

06.03.01 Brev til Stortingets finanskomitee

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Dokument 8:54 (2000-2001) om utredning av og forslag til nye avskrivningssatser

Stortinget
Finanskomiteen
Karl Johans gate 22
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

LGL/kgr

2001/1016 SØ

6.03.2001

Dokument 8:54 (2000-2001) om utredning av og forslag til nye avskrivningssatser

Det vises til dokument nr. 8:54 der stortingsrepresentantene Per-Kristian Foss, Børge Brende og Jan Petersen ber Regjeringen snarest mulig å legge fram forslag til revurderte saldoavskrivningssatser, basert på tilsvarende satser i andre land og beregninger og dokumentasjon av driftsmidlenes økonomiske levetid.

I det gjeldende skattesystemet er det en målsetning å bringe det reelle selskapsoverskuddet til beskatning etter hvert som det oppstår, noe som bl.a. krever at en fastsetter alle inntekter og kostnader riktig i hver periode. For driftsmidler som gir inntekter over flere år, er det derfor nødvendig å fastsette avskrivningene slik at de gjenspeiler det reelle økonomiske verdifallet. Dersom skattemessige avskrivninger avviker fra faktisk økonomisk verdifall kan en få både et investeringsnivå og en sammensetning av investeringene som avviker fra det som er samfunnsøkonomisk mest lønnsomt.

Ved innføringen av skattereformen i 1992 ble det lagt til grunn at avskrivningssatsene på driftsmidler i prinsippet skal gjenspeile reelt økonomisk verdifall. Etter departementets vurdering skal dette fortsatt være det bærende prinsipp for fastsettelse av avskrivningssatsene.

Finansdepartementet har satt i gang en generell vurdering av det økonomiske verdifallet på ulike driftsmidler med sikte på å vurdere om enkelte avskrivningssatser bør justeres. Dette har jeg også varslet i pressemelding av 23. februar 2001. I dette arbeidet vil det bl.a. også bli innhentet opplysninger om avskrivningsreglene i andre land.

Med hilsen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

VEDLEGG