Historisk arkiv

08.05.2001 Brev til Stortingets finanskomite

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. spørsmål knyttet til lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold og lov om foretakspensjon, Ot.prp. nr. 42 (2000-2001)

Stortingets finanskomite
Stortinget
0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

2001/2033 FM

08.05.2001

Vedr. spørsmål knyttet til lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold og lov om foretakspensjon, Ot.prp. nr. 42 (2000-2001)

Det vises til brev av 4. mai 2001.

Rammene for hva slags virksomhet et forsikringsselskap i en EØS-stat kan drive trekkes opp gjennom bestemmelsene i EUs livsforsikringsdirektiv. Innenfor disse rammene kan hvert land utforme nærmere regler i den nasjonale lovgivningen. I Norge er slike bestemmelser gitt i forsikringsvirksomhetsloven.

Oppbyggingen av forsikringslovgivningen kan variere mellom land. Det kan derfor være vanskelig å sammenlikne ulike lands lovgivning, eller eventuelt å vurdere i hvilken grad den samsvarer med EU-direktivene, på grunnlag av opplysninger knyttet til noen enkeltforhold. Det vil ofte være behov for en mer helhetlig oversikt over bestemmelser som er nært knyttet til hverandre, og som det er nødvendig å se i sammenheng for å få belyst den reelle rettssituasjonen.

Kredittilsynet har i sitt brev av 14. desember 2000 opplyst at de svar som er mottatt på spørsmål til en del EU-land, ikke gir holdepunkter for å slutte på hvilken måte de sikrer seg at kravene bl.a. til aktuarielle beregninger i første livsforsikringsdirektiv er oppfylt. De opplysninger som Kredittilsynet har innhentet, gir imidlertid ikke noen fullstendig oversikt over tilknyttet regelverk som kan være relevant for saken. En kan derfor ikke nå gi klare beskrivelser av i hvilken grad pensjonskapital (tilsvarende den som er tilknyttet ordninger opprettet etter innskuddspensjonsloven), etter disse landenes forsikringslovgivning kan forvaltes uten noen form for avkastningsgaranti.

I professor Erling Selvigs notat av 23. november 2000 drøftes bl.a. spørsmålet om innskuddspensjonsordninger kan betraktes som virksomhet som følger av eller har naturlig sammenheng med livsforsikringsvirksomhet. I Ot.prp. nr. 42 (2000-2001) heter det på side 12:

"Etter departementets foreløpige vurdering reiser en eventuell tolkning som skulle innebære at slik virksomhet anses som virksomhet naturlig knyttet til forsikringsvirksomhet en rekke problemstillinger, som det ville være nødvendig å løse, bl.a. knyttet til flytterett m.v. De samme problemstillinger vil etter departementets vurdering ikke oppstå dersom slik forvaltning er å anse som forsikringsvirksomhet."

Departementet viser til at det i Ot.prp. nr. 42 (2000-2001) legges opp til å undersøke nærmere om forståelsen og praktiseringen av EU-regelverket på dette området i utvalgte EU-land er slik at klasse V om forvaltning av kapital i pensjonskasser og andre pensjonsinnretninger i den norske klasseforskriften kan utvides til også å omfatte forvaltning av innskuddspensjonsordninger, uten at det er knyttet avkastningsgaranti til pensjonskapitalen. Foreløpig har vi ikke tilstrekkelig grunnlag for å treffe en slik avgjørelse.

Med hilsen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

VEDLEGG