Historisk arkiv

10.05.2001 Brev til Arbeiderpartiets stortingsgruppe

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Vedr. spørsmål knyttet til lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold og lov om foretakspensjon, Ot.prp. nr. 42 (2000-2001)

Arbeiderpartiets stortingsgruppe
Stortinget
0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

2001/2003

10.05.2001

Vedr. spørsmål knyttet til lov om innskuddspensjon i arbeidsforhold og lov om foretakspensjon, Ot.prp. nr. 42 (2000-2001)

Det vises til brev av 9. mai 2001.

Det er redegjort nærmere for det spørsmål som tas oppi brevet på side 12 i Ot.prp. nr. 42 (2000-2001). Her heter det bl.a.:

"Forvaltning av kapital knyttet til kollektive og individuelle pensjonsordninger er en type virksomhet livsforsikringsselskapene har tradisjon for, og dette kan etter departementets vurdering tale for at forholdene legges til rette for at livsforsikringsselskapene fortsatt kan delta i slik virksomhet, selv om virksomhetens karakter endres. På hvilken måte en kan og bør legge forholdene til rette, er imidlertid ikke en ukomplisert problemstilling. Ett av forholdene som må avklares i denne sammenheng er på hvilken måte en eventuelt kan legge til rette for at livsforsikringsselskapene kan forvalte pensjonskapital uten at det stilles vilkår om avkastningsgaranti til forvaltningen. Konkret er det to forhold som må ses nærmere på, det ene er om slik forvaltning er forsikringsvirksomhet, det annet er om slik forvaltning er virksomhet som henger naturlig sammen forsikringsvirksomhet."

I Ot.prp. nr. 42 (2000-2001) omtales hvordan departementet vil arbeide videre med å kartlegge disse forholdene, jf. også departementets brev til finanskomiteen 8. mai 2001.

Departementet har foreløpig ikke grunnlag for å konkludere om en kan og bør legge forholdene til rette for at livsforsikringsselskapene kan forvalte pensjonskapital uten at det stilles vilkår om avkastningsgaranti. Den setningen som er angitt i brevet 9. mai 2001 er således ikke dekkende for departementets oppfatning.

Med hilsen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

Gjenpart: Stortingets finanskomite

VEDLEGG