Historisk arkiv

20.02.2001 Dokument nr. 8:46 (2000-2001) Forslag fra stortingsrepresentantene Jan Petersen og Børge Brende om å unnta treningstudioer fra merverdiavgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Stortingets finanskomite

Stortinget

0026 Oslo

Deres ref

Vår ref

Dato

ORE/kgr

01/727 SA

20 .02.2001

Dokument nr. 8:46 (2000-2001) Forslag fra stortingsrepresentantene Jan Petersen og Børge Brende om å unnta treningstudioer fra merverdiavgift

Jeg viser til forslaget fra representantene Jan Petersen og Børge Brende om å be Regjeringen snarest mulig fremme forslag til endring i merverdiavgiftsloven slik at treningsstudioer ikke blir pålagt merverdiavgift.

Jeg viser til at de endringer i merverdiavgiftsloven som nå er vedtatt i forbindelse med Stortingets behandling av merverdiavgiftsreformen, innebærer omfattende unntak fra avgiftsplikten for idrettsaktiviteter. Også omsetning og utleie av fast eiendom eller rettighet til fast eiendom er generelt unntatt fra avgiftsplikten. Det er imidlertid vedtatt avgiftsplikt for omsetning av rett til å bruke lokaler, anlegg mv. for utøvelse av idrettsaktiviteter. Dette innebærer i utgangspunktet at det skal oppkreves merverdiavgift av inngangspenger (billetter, årskort, greenfee og lignende) til eksempelvis treningsstudioer, svømmehaller, tennisbaner og golfbaner. Denne avgiftsplikten omfatter likevel ikke bruk av slike lokaler, anlegg mv. for utøvelse av idrettsaktiviteter hvis omsetningen skjer fra idrettslag.

Under behandlingen av Regjeringens forslag til merverdiavgiftsreform, jf. Innst. O. nr. 24 (2000-2001) avsnitt 3.2.8, uttalte finanskomiteens flertall blant annet følgende:

"Disse medlemmer antar det kan komme til å oppstå avgrensningsproblemer mellom ulike typer organisasjoner som tilbyr tilgang til samme type lokaler, f. eks. svømmeanlegg, tennisbaner, treningsstudioer m.v. og at idrettslag derfor ofte vil komme til å drive i konkurranse med andre aktører.

Disse medlemmer vil på denne bakgrunn be departementet vurdere nærmere avgrensninger og eventuelle ytterligere merverdiavgiftsfritak for idrettsaktiviteter og komme tilbake til Stortinget med dette på en egnet måte."

Jeg oppfatter dette slik at Finansdepartementet skal foreta en vurdering av den nærmere avgrensning av de vedtatte unntakene for idrett, særlig med tanke på å unngå konkurransevridninger. Dette vil basere seg på en lovtolkning av de vedtatte bestemmelsene. Videre er departementet blitt bedt om å vurdere eventuelle ytterligere merverdiavgiftsunntak for idrettsaktiviteter. Dersom de vedtatte unntakene i merverdiavgiftsloven skal utvides, må dette skje gjennom en endring av loven.

Jeg minner om at merverdiavgiften er ment å være en generell forbruksavgift. Den bør derfor i utgangspunktet omfatte alt forbruk. Unntak fra en generell merverdiavgiftsplikt på omsetning av tjenester må derfor ha en særlig tungtveiende begrunnelse.

Et eventuelt unntak for adgang til treningsstudioer vil medføre avgrensningsproblemer i forhold til adgang til andre tilsvarende idrettsaktiviteter som ikke vil bli omfattet av et slikt unntak. Det vil også innebære en forskjellsbehandling av ellers like tjenester.

Jeg viser også til at et avgiftsunntak for treningsstudioer, eventuelt et avgiftsunntak som omfatter all omsetning av rett til å benytte lokaler, anlegg mv. for utøvelse av idrettsaktiviteter, vil medføre et provenytap for staten. Et slikt provenytap må det finnes inndekning for.

På bakgrunn av merknadene fra finanskomiteens flertall vil Finansdepartementet vurdere regelverket på dette området nærmere, og da særlig med tanke på konkurransevridninger. Ved denne gjennomgangen kan det også bli nødvendig å vurdere eventuelle endringer i merverdiavgiftsloven. Jeg vil eventuelt komme tilbake til Stortinget med dette på et senere tidspunkt.

Med hilsen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen