Historisk arkiv

23.05.2001 brev til Senterpartiets stortingsgruppe Lovteknisk bistand ifm. Ot.prp. nr. 55 (2000-2001)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Senterpartiets Stortingsgruppe

v/stortingsrepresentant Odd Roger Enoksen

Stortinget

0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

01/2212 SA

23.05.2001

Lovteknisk bistand ifm. Ot.prp. nr. 55 (2000-2001)

Jeg viser til brev av 21. mai d.å. vedrørende lovteknisk bistand i forbindelse med behandlingen av Ot.prp. nr. 55 (2000-2001).

I brevet bes departementet om å utforme forslag til endringer i skatteloven i tråd med flertallets merknader i Innst. S. nr. 143 (1996-97), med den endring at " det gis en adgang for næringsdrivende med prosentlignede boliger til å velge mellom prosentligning og regnskapsligning". Det legges til grunn at " prosentlignede boliger" er feilskrift for regnskapslignede boliger. Forslaget til endring i skatteloven er utformet i tråd med denne forståelsen. Videre er forslaget utformet med sikte på å kunne velge prosentligning fremfor regnskapsligning i tilfeller der det er nær tilknytning mellom den næring vedkommende skattyter driver og vedkommendes bolig. En slik nær tilknytning vil i hovedsak foreligge for skattytere med våningshus på gårdsbruk. Ved utformingen av bistanden til endringer i skatteloven er derfor adgangen til å velge prosentligning fremfor regnskapsligning begrenset til å gjelde våningshus.

I tråd med brevet legges det videre til grunn følgende endringer i forhold til Innst. S. nr. 143 (1996-97):

arealfradraget settes til 120 kvm

aldersfradraget settes til 1 prosent pr. år i 40 år.

Ved utformingen av forslag til endringer i skatteloven er det lagt til grunn at dette innebærer at bunnfradrag for enebolig, rekkehus og boenhet i blokk tilsvarer verdien av en enebolig med 120 kvadratmeter beregnet areal. For fritidsbolig legges det til grunn at bunnfradraget skal tilsvare verdien av en fritidsbolig med 60 kvadratmeter beregnet areal, jf. Innst. S. nr. 143.

I forhold til Ot.prp. nr. 55 (2000-2001) forutsettes følgende endringer i skatteloven §§ 4-10 og 7-10:

§ 4-10 skal lyde:

§ 4-10 Bolig- og fritidseiendom

Verdien av bolig- og fritidseiendom fastsettes på grunnlag av boligens beregnede areal og en kvadratmetersats. Det fastsettes egne kvadratmetersatser for henholdsvis eneboliger, rekkehus, blokkleiligheter og fritidsboliger.

Boligens beregnede areal fastsettes på grunnlag av

utvendige mål for bygningens hovedetasje,

summen av følgende etasjefaktorer:

1,0 i hovedetasje

0,6 i ekstra hel etasje med fullverdig leilighet

0,5 i ekstra hel etasje uten fullverdig leilighet

0,3 i halv etasje og sokkeletasje (underetasje)

0,2 i loftsetasje

0,0 i kjelleretasje.

aldersfradrag med 1 prosent pr. år, maksimalt 40 prosent,

fradrag for grunnleggende standardmangler,

fradrag dersom boligen har livsløpsstandard,

fradrag i fraflyttingsstrøk.

(3)For boligblokker skal taksten likevel fastsettes på grunnlag av areal målt innvendig i hver enkelt boenhet. Som boligblokk regnes bygning med minst to etasjer, felles inngang og med minst tre boenheter.

(4)Verdien av tomt på inntil 1,2 mål inngår i taksten etter første ledd. Overskytende areal verdsettes for seg og anses ikke som en del av bolig- eller fritidseiendommen. Departementet kan gi nærmere regler om avgrensningen av tomt etter forrige punktum.

(5)Dersom skattyter godtgjør at beregnet takst etter første ledd er høyere enn eiendommens antatte omsetningsverdi, skal verdien begrenses til denne. Departementet kan gi regler om hvordan skattyter skal dokumentere omsetningsverdien.

  • Departementet kan gi nærmere regler om taksering av bolig- og fritidseiendommer etter denne paragraf, herunder om

    1. innholdet i de enkelte takseringsfaktorene i annet ledd,

    b.utveksling av eiendomsopplysninger med kommunenes registre over grunneiendom etter delingsloven § 4-1.

    (7)I takstgrunnlaget gis følgende bunnfradrag:

    1. For enebolig, rekkehus og boenhet i blokk svarende til verdien av en enebolig med 120 kvadratmeter beregnet areal.
    2. For fritidsbolig svarende til verdien av en fritidsbolig med 60 kvadratmeter beregnet areal.

    Departementet kan gi nærmere regler om vilkårene for å få bunnfradrag.

    (8)Verdien av andel i boligselskap som omfattes av § 7-12, settes til andelshavers andel av boligselskapets netto formue. Departementet gir nærmere regler om fordeling av boligselskapets formue mellom andelshaverne. Innskudd fra andelshaverne kommer ikke til fradrag ved beregning av boligselskapets formue.

    § 7-10 annet ledd skal lyde:

    Våningshus på gårdsbruk undergis direkte ligning (regnskapsligning). Eieren kan likevel kreve at våningshuset prosentlignes.

    Jeg finner å burde gjøre særskilt oppmerksom på at beregnet areal for boligen i dette opplegget vil avhenge sterkt av faktorer som intet har med arealet å gjøre. Ett utslag er at beregnet areal vil "krympe" med 1 prosent pr. år i 40 år på grunn av aldersfaktoren. Etter mitt syn burde rene verdireduksjonsfaktorer på et gitt faktisk areal også behandles som det i loven.

    Med hilsen

    Karl Eirik Schjøtt-Pedersen