Historisk arkiv

23.05.2001 Spørsmål nr. 16, fra Høyres stortingsgruppe, av 16. mai, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
23.05.2001
Vårt saksnr: 01/2203

Spørsmål nr. 16, fra Høyres stortingsgruppe, av 16. mai, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"Vedrørende kap. 734 Rikshospitalet:

  1. I budsjettet for 2001 redegjorde Sosial- og helsedepartementet for kapasitetsproblemer ved Radiumhospitalet som medførte lang ventetid og at sykehuset måtte avvise pasienter. Sykehuset hadde ennå ikke kommet i gang med bygging av bunkers og installering av to nye strålemaskiner. I brev til Høyres stortingsgruppe datert 27. november 2000 uttalte helseministeren om at "Departementet vil ta kontakt med DNR for å se på muligheten for å forsere sykehusetstidsplan, slik at de to maskinene som sykehuset har behov for kan ferdigstilles innenfor tidsrammen av kreftplanen, altså i løpet av 2003." Har departementet fulgt opp dette, slik at strålemaskinene kan ferdigstilles og tas i bruk i løpet av 2000?
  2. Det vises til planene for et forskningsbygg på Vestenghaugen. I budsjettet for 2001 uttalte Sosial- og helsedepartementet at man ville fortsette planleggingen av bruken av Vestenghaugen med vekt på utbyggingen av forskningsbygget, med sikte på å i Revidert nasjonalbudsjett for 2001 komme tilbake med en samlet vurdering av arealbruken og tidsfastsettelsen for den videre prosjekteringen. Dette er ikke omtalt i Revidert nasjonalbudsjett. Hva er status for prosjektet, og hvilken tidsramme legger departementet til grunn for ferdigstillelse?"

Svar:

Spørsmålet har vært forelagt Sosial- og helsedepartementet, som svarer:

"a)

Høsten 2000 avholdt Statsbygg en begrenset arkitektkonkurranse vedrørende de planlagte utbyggingsprosjekter ved DNR. Utbyggingsplanene ved DNR omfatter tre delprosjekter:

  • kreftforskningsinstitutt
  • parkeringsanlegg
  • utvidelse av stråleterapi

Sosial- og helsedepartementet ga i brev av 15.12.2000 Statsbygg i oppdrag å videreføre prosjekteringen frem til forprosjektnivå. Det er ansett hensiktsmessig at byggeprosjektene sees i en helhetlig sammenheng. Det er derfor lagt opp til en parallell prosjektering av disse prosjektene.

Utvidelse av stråleterapienheten er planlagt som et tilbygg til eksisterende bebyggelse ved sykehuset. De to andre delprosjektene, kreftforskningsinstitutt og parkeringsanlegg, er planlagt som et nytt bygg på en annen del av DNR's tomt - Vestenghaugen.

Det er i driftstilskuddet til DNR for 2001 lagt inn 7,7 mill. kroner til det videre arbeidet med prosjektering av utvidelse av stråleterapienheten og forskningsbygg på Vestenghaugen. I følge Statsbyggs foreløpige framdriftsplan er stråleterapibygget planlagt bygget i perioden 01.01.2003 - 01.07.2004. Dette betyr at stråleterapibygget med bunkere og 2 nye maskiner finansiert over kreftplanen ikke kan komme i drift før i 2004.

Følgende tiltak er satt i gang for å bedre kapasiteten innen stråleterapi ved DNR:

  • I 2000 ble det bevilget 24 mill. kroner over kreftplanen til en ny strålemaskin, som erstatning for en gammel koboltmaskin som ikke lenger er i drift. Midlene vil bli benyttet til kjøp ev en ny maskin i 2001.
  • I tillegg er det satt i gang et produksjonsprosjekt ved DNR for å øke stråleterapi-kapasiteten med en utvidet arbeidstid på opp til 3 maskiner på kveldstid.
  • Bevilgningen til utdanning av stråleterapeuter er økt med 2 mill. kroner i 2002 - fra 10,8 til 12,8 mill. kroner.

Utover dette er det gjort avtale med sykehuset i Ørebro om strålebehandling av 50 pasienter i Ørebro etter inititativ fra DNR, som også tidligere har samarbeidet med dette sykehuset. Noen pasienter er allerede kommet tilbake etter en behandling som tar 5 uker.

b)

Som det framgår av svar på spørsmål 16a) ovenfor, så har Sosial- og helsedepartementet gitt Statsbygg i oppdrag å videreføre prosjekteringen frem til forprosjektnivå.

Arkitektenes bearbeidede vinnerutkast vil danne grunnlag for utarbeidelse av skisseprosjekt og forprosjekt. Arealrammen for utbyggingsplanene er satt til ca 40 000 kvm bruttoareal, hvorav parkeringsanlegget utgjør 21 000 kvm.

I henhold til foreløpig framdriftsplan planlegges forprosjekt for byggeprosjektene ferdigstilt i 2002. Utbyggingen på Vestenghaugen (kreftforskningsinstitutt og parkeringsanlegg) er planlagt med oppstart i 2004 og ferdigstillelse i 2006.

Departementet vil redegjøre nærmere for prosjektet i statsbudsjettet 2002. I samsvar med vanlig praksis vil det ikke bli tatt endelig stilling til prosjektet før forprosjektet er avsluttet."