Historisk arkiv

25.05.2001 Vedrørende spørsmål nr. 392 om norske sjøfolks konkurransedyktighet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
25.05.2001
Vårt saksnr: 2001/1977

Vedrørende spørsmål nr. 392 om norske sjøfolks konkurransedyktighet

Det vises til brev fra Stortinget av 16.5.2001 vedrørende spørsmål om ovennevnte.

Spørsmål:

"Det fremgår av Statsrådens svar på mitt forrige spørsmål at han anser et lovlig fattet Stortingsvedtak som forpliktende for Regjeringen. Jeg ber derfor om en forklaring på hvorfor ikke Regjeringen har fulgt opp det vedtak som Stortinget lovlig fattet 16.06.00, der Regjeringen ble gitt en tidsfrist på ca. 4 mnd for å legge frem forslag til tiltak som kan sikre norske sjøfolks konkurransedyktighet. Forstår Statsråden at denne mangel på oppfølging av nevnte vedtak kan oppfattes som forakt for Stortinget?"

Svar:

Regjeringen er opptatt av å sikre norske sjøfolks konkurransedyktighet. Tiltak må imidlertid holde seg innenfor de budsjettrammer som Stortinget setter og i samsvar med prioriteringer som Stortinget stutter seg tit ved behandlingen av budsjettet. For året 2001 foreslo Regjeringen en videreføring av refusjonsordningen for sysselsetting av sjøfolk, noe som fikk tilslutning i Stortinget.

Evalueringen av refusjonsordningen som nylig er gjennomført viste at refusjonsordningen bidrar tit de formål som den er tiltenkt, men at næringen oppfatter ordningen som usikker ved at bevilgningen må vedtas hvert år. En revurdering av ordningen må imidlertid gjøres innenfor rammen av den totale skipsfartspolitikk. Regjeringen vil eventuelt komme tilbake tit spørsmålet i statsbudsjettet for 2002.

Regjeringen skal utarbeide forslag til tiltak for å sikre mer likeverdighet for de norske fergerederiene sammenlignet med rammebetingelsene for tilsvarende rederier i de øvrige nordiske land. Jeg tar sikte på å komme tilbake til spørsmålet i statsbudsjettet for 2002.