Historisk arkiv

26.04.2001 Svar på spm fra Børge Brende - Merverdiavgiftsordningen , overgangsordninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Høyres Stortingsgruppe

v/Børge Brende

Stortinget

0026 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

bob/b/20010405

01/1741 SA

26 .04.2001

Merverdiavgiftsreformen – Overgangsordninger

Det vises til din forespørsel av 6. april 2001. Jeg forsto din henvendelse slik at det gjelder spørsmål om overgangsordninger i forbindelse med frivillig registrering av bygg eller anlegg til bruk i virksomhet som er registrert etter merverdiavgiftsloven.

Når det gjelder overgangsordninger generelt ble det etter en samlet vurdering av de konkurranseulempene som kan oppstå, og mulighetene til å motvirke disse, samt de prinsipielle og praktiske problemene med å innføre overgangsordning, ikke foreslått å innføre slike i forbindelse med merverdiavgiftsreformen. Det vises til Ot.prp. nr 2 (2000-2001) kapittel 9.4.1 for den nærmere begrunnelse for dette. Stortingets flertall sluttet seg til Regjeringens vurderinger. For de nye avgiftspliktige innebærer dette at både de rettigheter og de plikter som følger av merverdiavgiftsloven trer i kraft med virkning fra 1.7 2001. Pliktene innebærer at det skal beregnes utgående merverdiavgift ved omsetningen av tjenester som leveres etter 1.7. Rettighetene innebærer at de nye næringsdrivende kan trekke fra inngående merverdiavgift på anskaffelser til virksomheten som foretas fra og med 1.7 2001.

Når det gjelder særlige overgangsordninger for den utvidelse av ordningen med frivillig registrering for utleier av bygg eller anlegg som skal iverksettes samtidig med merverdiavgiftsreformen, vil jeg vise til at etter dagens regelverk kan den som leier ut et bygg eller anlegg til bruk i avgiftspliktig virksomhet på nærmere vilkår bli frivillig registrert i avgiftsmanntallet. Det er kun selve oppføringen av bygget som gir rett til frivillig registrering. Den frivillige registreringen innebærer at utleieren kan trekke fra inngående merverdiavgift knyttet til oppføringen. Denne ordningen er nå foreslått utvidet til også å gjelde vedlikehold/reparasjon og andre driftsomkostninger.

Det er heller ikke vedtatt særlige overgangsordninger i forbindelse med denne utvidelsen. Det innebærer blant annet at fram til 1.7 2001 kan utleier ikke frivillig registrere seg ved utleie til næringsdrivende som først blir avgiftspliktige fra 1.7 2001.

Fra og med dette tidspunktet kan utleier frivillig registrere seg også ved utleie av lokaler til de nye avgiftspliktige. I tillegg kan frivillig registrerte utleiere generelt trekke fra inngående merverdiavgift på anskaffelser til virksomheten som gjelder reparasjon, vedlikehold eller andre driftsomkostninger foretatt fra og med 1.7 2001.

Med hilsen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen