Historisk arkiv

27.04.2001 Spørsmål nr. 5 fra Høyres stortingsgruppe av 5. april 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

St.meld. nr. 29

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 01/1685

Spørsmål nr. 5, fra Høyres stortingsgruppe, av 5. april 2001, vedrørende St.meld. nr. 29 (2000-2001)

"På side 15 i St.meld. nr. 29 står det blant annet "Dette kan etter Regjeringens syn gjøres best ved at pengepolitikken skal sikte mot stabilitet i den norske krones verdi, nasjonalt og i forhold til våre handelspartnere." Er det over tid mulig å opprettholde kronens verdi i forhold til euro, dersom inflasjonen i Norge er 2,5 pst. og inflasjonen i euroområdet er under 2 pst.?"

Svar:

Norge er nå i en periode hvor finanspolitikken skal tilpasses en gradvis og opprettholdbar økning i bruken av petroleumsinntektene i norsk økonomi. De nye retningslinjene for budsjettpolitikken som er redegjort for i St.meld. nr. 29 (2000-2001) ivaretar dette. I utformingen av de nye retningslinjene er det samtidig lagt stor vekt på å sikre en fortsatt sterk konkurranseutsatt sektor, og slik at en får en langsiktig balansert utvikling i norsk økonomi.

I denne situasjonen er det etter Regjeringens syn behov for en klarere forankring av pengepolitikkens rolle i å støtte opp om en stabil økonomisk utvikling. Dette kan etter Regjeringens syn gjøres best ved at pengepolitikken skal sikte mot stabilitet i den norske krones verdi, nasjonalt og i forhold til våre handelspartnere. Pengepolitikken skal samtidig understøtte finanspolitikken ved å bidra til å stabilisere utviklingen i produksjon og sysselsetting. Den operative gjennomføring av pengepolitikken skal i samsvar med dette rettes inn mot lav og stabil inflasjon, definert som en årsvekst i konsumprisene som over tid er nær 2,5 pst. Dette er i tråd med den gjennomsnittlige årlige prisstigningen gjennom 1990-tallet og fram til nå.

Et mål på årlig vekst i konsumprisene nær 2,5 pst. over tid er om lag i tråd med hva som er vanlig internasjonalt, jf. St.meld. nr. 29 side 9. Som kjent har den europeiske sentralbanken definert et prisstigningsmål på under 2 pst. Samtidig har eksempelvis Storbritannia og Australia tilsvarende mål for inflasjonen som Norge. USA har ikke et tallfestet mål for inflasjonen, men den gjennomsnittlige prisstigningstakten på 1990-tallet lå på i størrelsesorden 3,0 pst.

Regjeringen mener at de nye retningslinjene for pengepolitikken, sammen med de nye retningslinjene for budsjettpolitikken, vil legge et godt grunnlag for fortsatt stabilitet i valutakursen.

VEDLEGG