Historisk arkiv

27.04.2001 Spørsmål nr. 6 fra Høyres stortingsgruppe av 05.04.2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

St.meld. nr. 29 og 30 (2000-2001)

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 01/1685

Spørsmål nr. 6, fra Høyres stortingsgruppe, av 5.4.01, vedrørende St.meld 29 og 30 (2000-2001)

"Det vises til at det i Langtidsprogrammet er vist langsiktige utviklingsbaner for norsk økonomi under ulike politikkalternativer. Imidlertid er det ikke i særlig grad presentert slike beregninger for det opplegg Regjeringen tilrår, med innfasing av petroleumsinntektene tilsvarende realavkastningen på Petroleumsfondet, samt et langsiktig inflasjonsmål i pengepolitikken på 2,5 pst. Det bes om at det foretas tilsvarende langsiktige beregninger for den politikken Regjeringen tilrår i Langtidsprogrammet, og at det gis en oversikt over alle relevante utviklingstrekk disse beregningene gir, sammen med de viktigste forutsetningene som er lagt til grunn. Resultatene bes framstilt som en sammenligning med referansealternativet og vegringsalternativet frem til 2050."

Svar:

Hensikten med de makroøkonomiske beregningene som er presentert i Langtidsprogrammet, er primært å illustrere sentrale utfordringer en står ovenfor i den økonomiske politikken. Både Vegringsalternativet, Referansealternativet, Fornyelsesalternativet og Alternativet med bruk av realavkastningen av Petroleumsfondet, er gjennomført for å illustrere utviklingstrekk basert på ulike beregningstekniske forutsetninger. Ingen av beregningene oppsummerer fullt ut de anbefalinger Regjeringen gjør for den økonomiske politikken.

Regjeringen har imidlertid i sine anbefalinger særlig lagt vekt på to forhold:

  • Dersom det ikke gjennomføres tiltak for å en mer effektiv ressursbruk, styrking av arbeidslinjen og en fornyelse av offentlig sektor, vil handlefriheten i den økonomiske politikken blir svært begrenset i årene framover. Disse utfordringene er illustrert gjennom Fornyelsesalternativet i Langtidsprogrammet. Dette beregningsalternativet illustrerer hva slags type tiltak som må til for å trygge og videreutvikle velferdsordningene i et langsiktig perspektiv.
  • Størrelsen på Petroleumsfondet og utsikter til betydelige avsetninger til fondet også i årene framover, har gjort det nødvendig med en grundig drøfting av strategier for hvordan oljeinntektene skal brukes i norsk økonomi. Regjeringen har her konkludert med at bruk av realavkastningen av Petroleumsfondet gir en jevn og forsvarlig innfasing av oljeinntektene i økonomien.

Regjeringens økonomiske politikk er basert på elementer både fra Fornyelsesalternativet og Alternativet med bruk av realavkastningen av Petroleumsfondet – dvs. at en både vil legge opp til å få en mer effektiv ressursbruk, styrke arbeidslinjen, fornye offentlig sektor og føre en budsjettpolitikk basert på bruk av forventet realavkastning av Petroleumsfondet. Regjeringen har ikke funnet det hensiktsmessig å utarbeide ett enkelt beregningsalternativ som skal illustrere Regjeringens samlede økonomiske politikk. Det er heller ikke mulig å gjennomføre en slik beregning innen fristen som er satt for å svare på spørsmål fra komiteen.

VEDLEGG