Historisk arkiv

28.05.2001 Spørsmål nr. 2, fra SVs stortingsgruppe, av 15.5, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
28.05.2001
Vårt saksnr: 01/2200

Spørsmål nr. 2, fra SVs stortingsgruppe, av 15.5, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"Kan departementet orientere om de faglige råd som ligger til grunn for beslutningen om ikke å videreføre norsk deltakelse i det nordvest-europeiske Loran C-samarbeidet og nedjustering av virksomheten?"

Svar:

Det er registrert få brukere av Loran-C etter at NELS ble erklært operativt. NELS-sekretariatet, som administreres av Forsvarets tele- og datatjeneste, opplyste i 1998 at flere hundre mottakere ble oppgradert etter omleggingen av NELS-kjedene i 1995, og at det i gjennomsnitt er solgt omlag 50 Loran C-mottakere i året. Det er ikke grunnlag for å tro at disse forhold har endret seg vesentlig i de siste år. I sum gir dette grunn til å tro at det er få brukere av systemet.

Det amerikanske satellittnavigasjonssystemet GPS (Global Positioning System) er det system som har størst utbredelse i dag. GPS har en høyere nøyaktighet enn Loran C. Mottakerne for signalene fra GPS er både billigere og enklere i bruk enn tilsvarende mottakerutstyr for Loran C.

Det har i lengre tid vært arbeidet med å finne integrerte bruksmåter for Loran C og GPS for å se på muligheten for å utnytte det beste ved de to systemene. Loran C-systemets kapasitet kan brukes til å sende ut korreksjonsdata for GPS, slik at det oppnås større nøyaktighet. Det er i dag imidlertid ikke utviklet praktisk anvendbare mottakere for brukerne.

Det er også teknisk grunnlag for å bruke Loran-C som et støttesystem/lokalt element i satellittsystemet Galileo, som er det europeiske satellittnavigasjonssystemet som EU planlegger å utvikle. Utviklingen av dette systemet er ikke avsluttet, og det er heller ikke truffet noe endelig vedtak om opprettelsen av et europeisk satellittnavigasjonssystem. Det er imidlertid andre mulige lokale elementer som vil kunne brukes til å sende ut korreksjonsdata, så som radiofyr (som i dag brukes til utsendelse av DGPS-signaler), mobiltelefonnett etc. Det kan opplyses at Danmark allerede i 1999 varslet at landet ville tre ut av avtalen ved dens utløp. Tyskland varslet på møtet i mai 2001 at den tyske regjeringen ikke ser behov for et bakkebasert radionavigasjonssystem som Loran C, og at intensjonen derfor er å trekke seg ut av NELS-avtalen ved dens utløp. Nederland har tatt samme standpunkt som Norge, nemlig at man vil trekke seg ut av Loran C ved avtalens utløp under forutsetning av at det i mellomtiden ikke skjer en radikal endring i bruken av systemet.

For 2001 er det bevilget 34,1 mill kroner til dekning av driftsutgifter og utvikling av Loran C. På bakgrunn av få brukere av systemet har Regjeringen derfor sett det som riktig å varsle at systemet ikke vil bli drevet videre, så sant det ikke skjer en radikal endring i bruken av systemet før 2004.