Historisk arkiv

28.05.2001 Spørsmål nr. 7, fra SVs stortingsgruppe, av 19.05.2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
28.05.2001
Vårt saksnr: 01/2207

Spørsmål nr. 7, fra SVs stortingsgruppe, av 19.05.2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"I forbindelse med flytting av samlingene ved nasjonalbiblioteket i Oslo må det utføres et betydelig arbeid med konservering og konvertering, miniregistrering i BIBSYS. Dersom dette skal gjøres uten ekstraressurser mener Nasjonalbibliotekets ledelse at alternativet da er å stenge drifta i 1 ^2 år fra januar 2002 til høsten 2003. Dette alternativet er utelukket av politisk ledelse i Kulturdepartementet.

Ledelsen ved NB Oslo har anbefalt en annen løsning, nemlig å etablere en midlertidig redusert publikumstjeneste i leide lokaler i Indekshuset fra januar 2002 mens konverteringsarbeidet foregår i hovedbygningen. Dette vil kreve ekstra ressurser samtidig som at publikum, bibliotek og forskere får redusert tjeneste. NB Oslo har søkt om ekstramidler allerede i Revidert Nasjonalbudsjett.

Mener Departementet at konverterings- og restaureringsarbeidet vil kunne utføres uten ekstraressurser? Dersom det ikke er tilfelle, hvorfor foreslås det ikke ekstramidler i Revidert nasjonalbudsjett? Mener Departementet den alternative løsningen med midlertidig redusert publikumstjeneste i leide lokaler i Indekshuset fra januar 2002 til høsten 2003 er akseptabel ?"

Svar:

Finansdepartementet har forelagt spørsmålet for Kulturdepartementet, som har utarbeidet følgende svar:

"Kulturdepartementet har planlagt og er i ferd med å gjennomføre en radikal forbedring av arbeidsforholdene for Nasjonalbiblioteket, avdeling Oslo, og dets samlinger. Dette tar form av nybygg og renovasjon av eksisterende bygg og vil i løpet av få år medføre et vesentlig forbedret tilbud til bibliotekets brukere, samt en langt bedre oppbevaring av bibliotekets verdifulle samlinger. Det er satt av 113 mill. kroner til bygging av et nytt magasin. Det legges til grunn at magasinet vil være ferdigstilt til 1. mars 2003. I samråd med Nasjonalbibliotekets ledelse arbeider Kulturdepartementet med de spørsmål som flyttingen av samlingene innebærer.

Kulturdepartementet er innforstått med at forberedelsene til, og innflytting i, nye magasiner – herunder konservering og restaureringsarbeid, ikke kan gjennomføres uten at Nasjonalbiblioteket tilføres ekstra ressurser. Det vil om kort tid tas stilling til planene for innflytting i nye magasiner, herunder nødvendige oppgaver, organisering og kostnadsramme. På denne bakgrunn vil en ta sikte på at nødvendige utgifter i 2001 til dette formål dekkes ved omdisponering innenfor budsjettet. Saken vil bli fulgt opp i statsbudsjettene for 2002 og 2003.

Både i forbindelse med innflytting i nye magasiner frem til 2003 og i den påfølgende perioden med rehabilitering av den gamle biblioteksbygningen forutsetter Kulturdepartementet at det opprettholdes en forsvarlig publikumstjeneste. Overfor brukergrupper som er helt avhengig av Nasjonalbibliotekets samlinger, deriblant forskere, presse, forlag, er siktemålet at tjenestene i størst mulig grad skal kunne ytes upåvirket av bibliotekets interne omstillingsprosesser. Det må imidlertid påregnes noe lenger tid fra et dokument bestilles til det kan stilles til brukernes disposisjon. Overfor brukere med behov som kan dekkes gjennom andre bibliotek, vil det også være tillatelig at Nasjonalbibliotekets tjenester begrenses i omstillingsperioden. En slik løsning er i tråd med de erfaringer og de løsninger som ble valgt i våre naboland i forbindelse med tilsvarende prosjekter på 1990-tallet."