Historisk arkiv

29.05.2001 Spørsmål nr. 6, fra SVs stortingsgruppe, av 19.5.2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
29.05.2001
Vårt saksnr: 01/2207

Spørsmål nr. 6, fra SVs stortingsgruppe, av 19.5.2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"Det vises til at EU har vedtatt å videreføre subsidiene til skipsverftene. Hva betyr det for Regjeringens holdning til verftsstøttens framtid i Norge?"

Spørsmålet er forelagt Nærings- og handelsdepartementet som har følgende svar:

I St.prp. nr. 84 (2000 - 2001) "Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden", har Regjeringen uttalt følgende:

Regjeringen følger utviklingen i EU nøye med hensyn til kontraktsrelatert verftsstøtte. Dersom det viser seg at EU gjeninnfører en slik støtte, vil regjeringen vurdere å foreslå at det innføres tilsvarende ordninger for norsk verftsindustri. Dette for å sikre likeartede konkurransevilkår mellom verftsindustrien i Norge og de største konkurrentlandene.

Trade Barriers Regulation (TBR) har etterforsket koreanske verft, og kommet til at de mottar betydelige subsidier fra koreanske myndigheter. Koreanerne benekter at det har blitt drevet noen form for subsidiering. EUs Ministerråd har prøvd å komme til enighet med koreanske myndigheter i denne saken, men har hittil ikke lyktes med det. På EUs Industrirådsmøte 15.05.01 ga derfor ministrene sin tilslutning til at EU skal sette mer trussel bak sitt press mot koreanerne enn de hittil har gjort. Det betyr at hvis koreanerne ikke imøtekommer EU innen 30. juni, kan man komme i den situasjonen at Kommisjonen klager saken inn for WTO.

Det kan da bli aktuelt for EU med en begrenset gjeninnføring av muligheten for medlemslandene til å yte kontraktsrelatert støtte ved bygging av skip. Dette vil i så fall gjelde for skipsverft som er i direkte konkurranse med koreanske verft, i første omgang bygging av containerskip og produkt - og kjemikalietankere. Denne støttemuligheten er ennå ikke vedtatt, og vil dersom den innføres, måtte gis en behandlingsomgang i Rådet og en høring i Europaparlamentet. I tilfelle dette vedtas, blir det opp til det enkelte medlemsland i EU om de vil innføre slik støtte. Fra norsk side følger vi forhandlingene mellom EU og Korea nøye. Om situasjonen tilsier det, vil Regjeringen vurdere å foreslå at det innføres tilsvarende ordninger for norsk verftsindustri.