Historisk arkiv

30.05.2001 Spørsmål nr. 27, fra Høyres stortingsgruppe, av 25.5.2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
30.05.2001
Vårt saksnr: 01/2378

Spørsmål nr. 27, fra Høyres stortingsgruppe, av 25.5.2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"Det vises til vedlagte brev fra TBL angående GIEKs garantirammer. Hva er departementets kommentarer til dette brevet? Hvilke budsjettmessige konsekvenser vil det ha å øke rammene i tråd med TBLs ønsker?"

Spørsmålet er forelagt Nærings- og handelsdepartementet som har følgende svar:

Garantirammen på 30 mrd. kroner ble videreført i 2001 til tross for at den kortsiktige garantivirksomheten ikke belaster rammen som følge av at Forretningsdelen er utskilt i et eget selskap. Videreføring av garantirammen medførte således en reell økning i garantikapasiteten for Alminnelig ordning (tidligere Samfunnsdelen) på 3 mrd. kroner inneværende år. Utnyttelsen av garantirammen har de to seneste årene vært stabil (15,2 mrd. 31.12.99 mot 16 mrd. 31.12.00).

Inneværende år har GIEK mottatt søknader og henvendelser om ekstraordinært store beløp. Etter departementets oppfatning er likevel ikke garantikapasiteten til GIEK under så stort press at det er nødvendig å fremme endringsforslag i forbindelse med revidert budsjett. Dette henger sammen med at ikke alle søknader blir til tilsagn, og at det årlig frigjøres plass under rammen gjennom bortfall av tilsagn. Departementet vil imidlertid følge utviklingen i GIEKs garantikapasitet nøye i tiden framover.

En økning av garantirammen vil ikke få budsjettkonsekvenser på kort sikt. På lang sikt avhenger de budsjettmessige konsekvenser av om GIEK greier å drive garantivirksomheten i balanse.