Historisk arkiv

30.05.2001 Spørsmål nr. 3, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 23. mai 2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
30.05.2001
Vårt saksnr: 01/2217

Spørsmål nr. 3, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 23. mai 2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"Det vises til "Mål for inneværende år" side 62 i St.prp.nr. 84 (2000-2001)

  1. Hvilke mål setter departementet for nedkorting av saksbehandling for arbeidstillatelser?
  2. Hva er kostnaden ved å redusere saksbehandlingstiden for familiegjenforening til tre måneder?"

Svar:

Spørsmålet er forelagt Kommunal- og regionaldepartementet, som svarer:

" a) Departementet har satt ambisiøse mål for saksbehandlingstider for asylsaker i 2001. For andre sakstyper er det ikke satt konkrete mål for saksbehandlingstidene. Det er imidlertid satt mål for hvor mange saker som skal behandles i løpet av året, jf St.prp. nr. 1 (2000-2001). Produksjonsmålene er fastsatt på bakgrunn av forventet antall innkomne søknader i inneværende år. Departementet har altså ikke satt tidsmål for saksbehandling av arbeidstillatelser i 2001, men forutsetter at Utlendingsdirektoratet behandler søknader om arbeidstillatelser og andre søknader så raskt som mulig.

  1. På det nåværende tidspunkt er det ikke utviklet et system i

Utlendingsdirektoratet som kan gi presis informasjon om hvor mye ressurser som kreves for å ferdigbehandle de ulike sakstypene innenfor gjeldende tidsramme, herunder søknader om familiegjenforening. Pr. i dag er det derfor ikke mulig å gi et konkret anslag på hva kostnaden er ved å redusere saksbehandlingstiden for familiegjenforening til tre måneder. Utlendingsdirektoratet arbeider imidlertid med etablering av et system for å knytte ressurser til de ulike oppgavene, dvs. et system for å måle produktivitet. Når dette systemet er på plass vil departementet innenfor visse marginer kunne angi hvor mye det vil koste å redusere saksbehandlingstiden for ulike sakstyper, deriblant søknader om familiegjenforening. Etablering av et system for produktivitets- og kvalitetsmålinger er imidlertid en relativt omfattende utviklingsoppgave som vil måtte gå over noe tid.

En reduksjon av saksbehandlingstiden for familiegjenforeningssaker til tre måneder som hovedregel, kan også oppnås gjennom en høyere prioritering av familiegjenforeningssaker. Kostnadene vil da være lengre saksbehandlingstider for andre sakstyper. Noen familiegjenforeningssaker vil det imidlertid ta lenger tid enn tre måneder å ferdigbehandle. Dette gjelder saker med mangelfull og/eller uklare opplysninger om familieforhold, og saker der det skal foretas en DNA-test. Reduksjon av saksbehandlingstiden i UDI er en oppgave som det arbeides kontinuerlig med og der gjennomgangen av direktoratet er et av tiltakene."