Historisk arkiv

30.05.2001 Spørsmål nr. 30, 31, 32 og 33 fra Høyres stortingsgruppe, av 29.5.2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
30.05.2001
Vårt saksnr: 01/2383

Spørsmål nr. 30, fra Høyres stortingsgruppe, av 29.5.2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"St. meld. nr. 2 viser til at regjeringen etter nærmere gjennomgang har kommet til at dagens organisering av betalingstjenester i Aetat kan stride mot statsstøttereglene. I budsjettinnstilling S. nr. 5 ba flertallet i kommunalkomiteen om en vurdering av organisering for å sikre like konkurransevilkår og for å unngå kryssubsidiering og habilitetsproblemer. Flertallet mener bl. a. at Konkurransetilsynet bør gjøre en slik vurdering. Har departementet lagt saken frem for Konkurransetilsynet?"

Spørsmål nr. 31, fra Høyres stortingsgruppe, av 29.5.2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"Hvis Konkurransetilsynet har uttalt seg ber vi om å få uttalelsen oversendt."

Svar:

Finansdepartementet har forelagt spørsmålene for Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som har utarbeidet følgende svar som dekker begge spørsmål:

"Som det fremgår av omtalen i St. meld. nr. 2 har regjeringen etter en nærmere vurdering kommet til at det kan reises tvil om dagens organisering av betalingstjenestene er holdbar i forhold til reglene for statsstøtte. Regjeringen foreslår at det til erstatning for dagens modell innføres en modell med utleie som et arbeidsmarkedstiltak, hvor de som leies ut er innenfor de prioriterte målgruppene i arbeidsmarkedspolitikken.

Forslaget innebærer at Aetat Bedrift legges ned i sin nåværende form. Departementet har derfor ikke funnet det hensiktsmessig å be Konkurransetilsynet om å vurdere denne modellen nærmere."

Finansdepartementet
30.05.2001
Vårt saksnr: 01/2383

Spørsmål nr. 32, fra Høyres stortingsgruppe, av 29.5.2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"Er den nye skissen til utleie som arbeidsmarkedstiltak forelagt Konkurransetilsynet for uttalelse?"

Svar:

Finansdepartementet har forelagt spørsmålet for Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som har utarbeidet følgende svar:

"St. meld. nr. 2 inneholder kun en grov skisse til hvordan en fremtidig utleievirksomhet av spesielle målgrupper kan utformes. I meldingen har regjeringen lagt vekt på at virksomheten gjennomføres innenfor konkurranseregelverkets rammer. Samtidig orienteres det om at en vil komme nærmere tilbake til saken i forbindelse med statsbudsjettet for 2002. Departementet har bl.a. gitt Aetat Arbeidsdirektoratet i oppdrag å utarbeide forslag til overordnet regelverk for et slik arbeidsmarkedstiltak og til organiseringen av dette internt i etaten. Det har foreløpig ikke vært grunnlag for å forelegge det skisserte tiltaket for Konkurransetilsynet på det nåværende tidspunkt. AAD har imidlertid hatt drøftinger med NHD som er ansvarlig departement i forhold til statsstøtteregelverket. AAD legger opp til at en følger fastlagte rutiner i forhold til ESA før tiltaket iverksettes."

Finansdepartementet
30.05.2001
Vårt saksnr: 01/2383

Spørsmål nr. 33, fra Høyres stortingsgruppe, av 29.5.2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"Har departementet vært i dialog med noen aktører i arbeidsmarkedet, formidlingstjenester eller kvalifiseringsarbeid for å avdekke hvilke tanker de har om mulige prøveprosjekt i tilknytning til oppfølgingen av Stortingets vedtak om å iverksette et prøveprosjekt?"

Svar:

Finansdepartementet har forelagt spørsmålet for Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som har utarbeidet følgende svar:

"Som omtalt i St. meld. nr. 2 så ser departementet på utformingen av ulike modeller for slike forsøk. Det er avdekket en rekke forhold som bør avklares og vurderes nærmere før en iverksetter konkrete forsøk på området. Det gjelder blant annet valg av økonomisk støtteordning og finansiering, utvelgelse av arbeidssøkere og adgangen til taushetsbelagte opplysninger om personene. Departementet arbeider sammen med Aetat for å avklare disse spørsmålene. Departementet har fått brev fra bl.a. Manpower AS om at de vil kunne være interessert i å drøfte ulike former samarbeid/forsøk. En vil komme tilbake til Stortinget vedrørende mulige prøveprosjekt i budsjettproposisjonen for 2002."