Historisk arkiv

30.05.2001 Spørsmål nr. 5, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 23. mai 2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
30.05.2001
Vårt saksnr: 01/2217

Spørsmål nr. 5, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 23. mai 2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"Spørsmålet gjelder kap 552, post 56

  1. Hvilke kommuner er tiltenkt støtte i 2001?
  2. Hvordan beskriver kommuner som kommer inn under orienteringen i dette kapitlet egen kommuneøkonomi?"

Svar:

Spørsmålet er forelagt Kommunal- og regionaldepartementet, som svarer:

" a) Omstillingsbevilgningen rettes ordinært mot kommuner som opplever ekstraordinære situasjoner som følge av strukturendringer i privat sektor. Disse kan få tilført ekstraordinære statlige midler til nyskapings- og omstillingsarbeid etter nærmere bestemte kriterier. Til grunn for beslutningen om å gi omstillingsstatus blir det utarbeidet en grundig konsekvensanalyse.

"Sumvirkninger" kan forstås som summen av endringer totalt sett i både privat og statlig sektor og/eller summen av endringer innen flere statlige etater i en kommune/region. De gjeldende kriterier for å få omstillingsstatus fanger ikke opp slike gradvise endringsprosesser innenfor flere sektorer. For å få et systematisk og grundig underlag for å vurdere det nåværende og framtidige behovet for statlig omstillingsbistand i slike kommuner/regioner, vil Kommunal- og regionaldepartementet gjennomføre en egen utredning for å få oversikt over omfanget og effektene av slike "sumvirkninger," samt utrede nye kriterier for å bli tildelt omstillingsstatus.

Nøyaktig hvilke kommuner som vil få støtte i 2001 er p.t. ikke avklart. Men allerede nå er det gitt omstillingsstatus til Vardø kommune, som klart kommer i denne kategorien. Videre gjennomføres det en egen konsekvensanalyse for Vadsø og det vurderes mulig oppstart av selve omstillingsarbeidet for Lødingen kommune. Departementet har videre fått henvendelser fra en rekke andre kommuner som peker på problemer av "sumvirkningskarakter" og der det er aktuelt å bidra med støtte til å gjennomføre egne konsekvensanalyser. Disse kommunene kommer i tillegg til de kommunene/områdene som allerede er inne i omstillingsprogram finansiert over kap. 552, post 56.

b) Kommuneøkonomi er en av flere faktorer som belyses i konsekvensanalysen forut for beslutning om omstillingsstatus. For å få omstillingsstatus må kommuner/områder som regel ha oppfylt kravet om at reduksjonen i den direkte sysselsettingen i hjørnesteinsbedrift/-næring utgjør minst 10 pst. av den samlede sysselsettingen i området. Kommuneøkonomi er ikke utløsende faktor, men kan i tillegg være ett av flere aspekter som tas med i vurderingen av hvorvidt en kommune/område skal få omstillingsstatus."