Historisk arkiv

30.5.01 Svar på spm. 1 fra KRF av 23.5.01

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001, frivillige organisasjoner

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 01/2219

Spørsmål nr. 1, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 23.5, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"Hva vil provenytapet være av å gi de frivillige organisasjonene 0-sats i forbindelse med momsreformen?"

Svar:
Den økte merverdiavgiftsbelastningen for frivillige organisasjoner som følge av momsreformen er anslått til om lag 130 mill. kroner på årsbasis. Dersom det innføres nullsats på omsetningen av tjenester fra slike organisasjoner, vil organisasjonene få fradrag for merverdiavgift på anskaffelser av alle avgiftspliktige varer og tjenester.

Usikre anslag på bakgrunn av tall fra nasjonalregnskapet tilsier at nullsats for frivillige organisasjoner vil gi et årlig provenytap i størrelsesorden 2 mrd. kroner. Bakgrunnen for at dette provenytapet er vesentlig høyere enn inntektene fra utvidelsen av merverdiavgift på tjenester, er at momsutvidelsen er relativt liten sett i forhold til de anskaffelser som frivillige organisasjoner betaler merverdiavgift på i dag.

Nullstas for frivillige organisajoner vil være en radikal endring av merverdiavgiftsreglene for frivillige organisasjoner og innebærer en forskjellsbehandling i forhold til andre virksomheter som holdes utenfor merverdiavgiftssystemet. Endringen vil også være et skritt i motsatt retning av tidligere endringer i regelverket. Bl.a. har omsetningsgrensen blitt hevet for at slike organisasjoner i større grad skal komme utenfor merverdiavgiftssystemet. Merverdiavgift betales av forbrukerne og dette omfatter også forbrukende organisasjoner.

For å kompensere for den økte merverdiavgiftsbeskatningen vil det være mer målrettet å gi tilskudd over budsjettets utgiftsside, enn å innføre nullsats.

VEDLEGG