Historisk arkiv

30.5.01 Svar på spm. nr. 1b fra KRF, av 23.5.01

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett, alternativ behandling

Finansdepartementet
Vårt saksnr: 01/2218

Spørsmål nr. 1 b, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 23. mai 2001, vedrørende Ot. prp. nr. 94 2001

"Hva vil det årlige provenyet være av å frita alternativ behandling for moms inntil regjeringen har kommet med en proposisjon som en oppfølging av Årbakk-utvalgets arbeid?"

Svar:
Stortinget har vedtatt at helsetjenester skal være unntatt fra den generelle merverdiavgiftsplikten på tjenester som innføres fra 1. juli 2001. Med Stortingets lovvedtak og forarbeider som utgangspunkt har Finansdepartementet utarbeidet et forskriftsutkast om den nærmere avgrensning av unntaket for helsetjenester der alternativ medisin, med unntak av akupunktur og homøopati, ikke foreslås omfattet av unntaket. Høringsfristen er nå gått ut og den foreslåtte avgrensning av unntaket vil bli nærmere vurdert på bakgrunn av de mottatte innspill.

Som det går fram av NOU 1998:21 Alternativ medisin finnes det et svært stort antall alternativmedisinske behandlingsformer. Det er der omtalt en lang rekke behandlingsformer, jf. vedlagt kopi.

Det foreligger i dag dessverre ingen muligheter for si med noen grad av sikkerhet hva det årlige provenytapet vil være av å frita alternativ medisinsk behandling for merverdiavgift.

VEDLEGG