Historisk arkiv

31.05.2001 Spørsmål nr. 18, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 23.05.01, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
31.05.2001
Vårt saksnr: 01/2217

Spørsmål nr. 18, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 23.05.01, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"Stortinget ba Regjeringen om å åpne for at spesialister i allmennmedisin etter søknad skulle kunne forskrive aktuelle legemidler til pasienter i legemiddelassisert rehabilitering. Regjeringen foreslår å gå mye lengre, ved å la enhver fastlege kunne forskrive medikamenter i forbindelse med slik behandling. I den forbindelse har jeg følgende spørsmål:

18 a) Mener departementet at det er mangelen på personer med muligheter for å forskrive medikamenter, som har vært den viktigste begrensende faktor i behandlingstilbudet om legemiddelassisert rehabilitering?

18b) Mener departementet at de fleste fastleger vil ha kompetanse til å ta seg av personer som får legemiddelassistert rehabilitering, utover rent fysiske helseplager?

18c) Utover det at sosialtjenesten skal koordinere rehabiliteringsplanen, hvilke andre instanser/personer er aktuelle i et slikt behandlingsforløp?"

Svar:

Spørsmålet er forelagt Sosial- og helsedepartementet, som svarer følgende:

"18 a) Det har hele tiden vært forutsatt at rehabiliteringsopplegget skulle skje innenfor det ordinære tiltaksapparatet, mens regionsentrene skulle ha en avgrenset spesialistfunksjon. Slik Sosial- og helsedepartementet ser det, har den viktigste begrensende faktor for å få til dette vært at det mange steder har vist seg vanskelig å få overført klientene til lokal oppfølging. Enkelte steder har klientene blitt knyttet for tett til sentrene over for lang tid, noe som har vanskeliggjort inntak av nye klienter. Særlig har det vist seg vanskelig å opprette kontakt med lokal lege. Lokale leger har vegret seg, bl. a. fordi det har vært uklarhet om finansieringen av legenes arbeid.

18 b) På lokalt nivå vil fastlegen ha ansvar for den medisinsk-faglige delen av rehabiliteringsopplegget, og sosialtjenesten ansvaret for koordinering av rehabiliteringsplanen. Sentrene skal ha en spesialistfunksjon, godkjenne opplegget for den enkelte, bistå i behandlingen etter behov, og gi nødvendig veiledning. Samlet vil disse instansene gjennom et planmessig samarbeid rundt den enkelte klient, inneha den nødvendige kompetanse i rehabiliteringen. Utover dette vil det bli iverksatt kompetansehevende tiltak for fastlegene i regi av Helsetilsynet.

18 c) Med søknaden om godkjenning av opplegget for legemiddelassistert rehabilitering skal det følge en helhetlig, individuell tiltaksplan. Hvilke instanser/personer som er aktuelle i hele eller deler av behandlingsforløpet, utover lege, sosialtjeneste og regionalt senter, vil variere i forhold til rusmiddelmisbrukerens behov. De regionale sentrene vil stå sentralt, særlig i oppstartsfasen. Andre aktuelle samarbeidspartnere vil kunne være trygdekontor, aetat, andrelinjetjenesten (rus), (psykiatri) og støttekontakt."