Historisk arkiv

31.05.2001 Spørsmål nr. 21, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 23.05.2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
31.05.2001
Vårt saksnr: 01/2217

Spørsmål nr. 21, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 23.05.2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"Departementet foreslår tiltak mot trygdemisbruk med 13 mill. kroner. Med tanke på de omfattende kontrolltiltakene som er foreslått her, viser ikke det at det er mangler ved selve sakbehandlingen i trygdeverket, og at saksbehandlingen bør revurderes før man lager et omfattende nytt byråkrati?"

Svar:

Finansdepartementet har oversendt spørsmålet til Sosial- og helsedepartementet, som svarer:

"I forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett er det fremmet forslag om å intensivere arbeidet mot trygdemisbruk. Bakgrunnen for dette er at Rikstrygdeverket i fjor avdekket et systematisk trygdemisbruk der flere leger kan ha bidratt til at det er tilkjent trygdeytelser på uriktig grunnlag.

Et grunnleggende trekk ved vårt trygdesystem er at det bygger på et tillitsforhold mellom forvaltningsmyndighet, behandlere og brukere. Den type organisert misbruk som er avdekket med bruk av fiktive legeerklæringer stiller trygdeetaten overfor nye utfordringer med hensyn til kontroll. Dette er en ny type misbruk som ikke kan forventes å bli fanget opp gjennom vanlig saksbehandlingsrutiner og generelle kontrolltiltak.

Etter vår oppfatning bør det norske trygdesystemet fortsatt bygge på et tillitsforhold mellom nevnte parter. De aller fleste avgjørelser skjer da også formelt sett på et riktig grunnlag. En omlegging av hele saksbehandlingen for å fange opp eventuelt misbruk av den karakter det her snakkes om, vil være lite effektiv ressursbruk.

Rikstrygdeverket har utført en analyse av risikoen for at personer kan tilegne seg sykepenger, rehabiliteringspenger og uførepensjon på feil grunnlag. På bakgrunn av analysen har Rikstrygdeverket kommet frem til at kontrollarbeidet i trygdeetaten bør styrkes.

Departementet mener at det er behov for overføring av ekstra ressurser fordi kontrollnivået i trygdeetaten må tilpasses en ny situasjon med økt sannsynlighet for at de som ønsker å oppnå en ytelse, behandlere og eventuelt andre samarbeidspartnere samarbeider for å oppnå ytelser fra folketrygden på uriktig grunnlag. På bakgrunn av ovennevnte mener departementet at det bør utvikles særskilte kontroll- og oppfølgingsrutiner i trygdeetaten for bedre å kunne fange opp denne type misbruk."