Historisk arkiv

31.05.2001 Spørsmål nr.20, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 23. mai 2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
31.05.2001
Vårt saksnr: 01/2217

Spørsmål nr.20, fra Senterpartiets stortingsgruppe, av 23. mai 2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

"Departementet har i revidert budsjett under kap 3.6 økt de budsjettpostene departementet selv er ansvarlig for tilsvarende økte utgifter med merverdi på tjenester, herunder porto. Når det gjelder tilskudd til apotek, mener departementet at denne merkostnaden på 4 mill. kroner skal dekkes av det departementet betegner som å falle inn under service, og forventer at apotekeren eller apotekkjeden betaler pasientens fraktutgifter uten full dekning fra fraktrefusjonsordningen. Er det ikke mer sannsynlig at dersom apoteket ikke får dekke merkostnadene, så blir det pasientene til syvende og sist som blir belastet også denne kostnaden?"

Svar:

Spørsmålet er forelagt Sosial- og helsedepartementet, som svarer følgende:

"Apotekene får fradrag for den merverdiavgift de selv betaler av sine innkjøp. Merverdiavgift på porto vil bidra til økt fradrag. Etter budsjettforslaget vil fraktrefusjonsordningen ikke styrkes for å ta høyde for merverdiavgiftsomleggingen.

Apoteket får et fradrag det tidligere ikke hadde, tilsvarende den nye merverdiavgiften som nå må betales. Fraktrefusjonsordningen vil refundere for de faktiske fraktutgifter fratrukket den nye merverdiavgiften. Dette betyr at apoteket går glipp av inntekter som er like store som det nye fradraget de nå har fått. I sum går dette i null. Det skulle således være grunn til å tro at apotekene ikke vil oppleve noen reell økonomisk belastning ved å betale deler av fraktutgiftene. "

Jeg viser for øvrig til mitt brev til Stortinget om fraktrefusjonsordningen av 31.05.2001.