Historisk arkiv

31.05.2001 Spørsmål til kapittel 730 post 62 Tilskudd til regionsykehus, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 28. mai 2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Finansdepartementet

Finansdepartementet
31.05.2001
Vårt saksnr: 01/2382

Spørsmål til kapittel 730 post 62 Tilskudd til regionsykehus, fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe, av 28. mai 2001, vedrørende Revidert Nasjonalbudsjett 2001

" Kap 730 post 62 Tilskudd til regionsykehus.

I St. prp. nr. 71 (2000-2001) pekes det på at St. prp. nr. 43 (1999-2000) Om sykehusøkonomien peker på at det kan være forhold i finansieringsordningen som gjør at regionsykehusene, herunder Rikshospitalet kommer dårligere ut eksempelvis fordi disse sykehusene får de tyngste pasientene innen hver DRG-gruppe.

Kan departementet anslå merutgifter i 2001 for de andre regionsykehusene og for Radiumhospitalet for de tunge pasientene i hver gruppe og der regionsykehusene har landsfunksjon eller flerregional funksjon?"

Svar:

Spørsmålet er forelagt Sosial- og helsedepartementet, som svarer følgende:

"Som kjent bygger DRG-systemet på at en lang rekke diagnoser er gruppert sammen i såkalte DRG’er. Det er en forutsetning at denne grupperingen er medisinsk meningsfull, og at diagnosene innenfor hver enkelt DRG er statistisk sett rimelig homogene mht ressursinnsats ved behandling. ISF-refusjonen er så basert på gjennomsnittet av behandlingskostnadene for diagnosene i den respektive DRG. I det ligger at det vil kunne forekomme betydelige avvik på enkeltpasientnivå, men at dette vil jevnes ut over et stort pasientmateriale.

Så lenge DRG-systemet danner basis for finansieringsløsningen ISF, vil det kunne oppstå problemer hvis enkeltsykehus har en pasientmasse innenfor den enkelte DRG som systematisk er mer ressurskrevende å behandle enn gjennomsnittet. Det har fra ulike hold vært hevdet at dette er tilfelle for regionsykehusene, herunder for Rikshospitalet.

En vesentlig del av den høyspesialiserte medisinen foregår kun på regionsykehusnivå, og DRG’ene for disse er basert kun på regionsykehusmateriale. En må følgelig anta at for disse er DRG-refusjonen og kostnadsvektene i gjennomsnitt relativt presise.

For øvrige DRG’er kan det være rimelig å anta at regionsykehusene ofte mottar de mest kompliserte og ressurskrevende pasientene. Enkelte undersøkelser peker i samme retning, selv om det ikke foreligger veldokumentert empiri på dette. På den annen side må vi samtidig ta i betraktning at samtlige regionsykehus, herunder også Rikshospitalet, samtidig også ivaretar sentral- og lokalsykehusfunksjoner for sine respektive opptaksområder. Det er ikke slik at disse sykehusene bare ivaretar høyspesialisert medisin.

Sykehusenes inntektssystem søker imidlertid å fange opp bl.a. eventuelle utslag av at regionsykehusene systematisk har behandlingskostnader som ligger over gjennomsnittskostnadene i DRG-systemet. Dette er gjort gjennom regionsykehustilskuddet. Dette tilskuddet er delt inn i 4 ulike komponenter, hvorav den såkalte basisdelen i 2001 utgjør 1,44 mrd kroner for de 4 fylkeskommunale regionsykehusene, eller 77% av det samlede tilskuddet. Dette elementet er ment å skulle "subsidiere" de ekstrakostnadene regionsykehusene påføres bl.a. som følge av nettopp spesielt ressurskrevende pasienter. Dette ekstraelementet kommer i tillegg til den ordinære rammefinansieringen, ISF-inntekter, poliklinikkinntekter m.v. og utgjør om lag 6000 kroner per DRG-poeng produsert ved de fylkeskommunale regionsykehusene.

Ut over dette foreligger ikke egne beregninger som dokumenterer netto merkostnader for de respektive sykehusene som følge av ovenfor nevnte problemstilling.

Når det så gjelder finansieringen av landsfunksjoner og/eller flerregionale funksjoner, er også dette søkt løst gjennom en egen komponent i regionsykehustilskuddet. For inneværende år er det bevilget til sammen 100,1 mill kroner til dekning av driftskostnadene ved slike funksjoner.

Begge de ovenfor nevnte problemstillingene er eksempler på egne finansieringsløsninger for de deler av virksomhetene ved våre regionsykehus/universitetsklinikker som det ikke har vært hensiktsmessig å løse over ISF-systemet alene."