Historisk arkiv

Justisdepartementets lovavdeling med uttalelser om offentlighetsloven og kulturinstitusjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 19-2000
Dato: 31.03.00

Justisdepartementets lovavdeling med uttalelser om offentlighetsloven og kulturinstitusjoner

Ifølge Lovavdelingen i Justisdepartementet vil offentlighetsloven som utgangspunkt ikke gjelde for teatre, festspill og festivaler som er organisert som stiftelser, aksjeselskap og lignende. Lovavdelingen legger særlig vekt på at aktiviteten ved disse kulturinstitusjonene ligger fjernt fra tradisjonell forvaltningsvirksomhet, og at graden av politisk styring vanligvis er liten. Det fremheves at det offentlige bevisst har inntatt en tilbaketrukken rolle for å sikre institusjonene kunstnerisk frihet og selvstendighet. Etter Lovavdelingens syn kan det bare rent unntaksvis bli tale om å anvende offentlighetsloven på kulturinstitusjoner av denne typen, f.eks. dersom betydelig offentlig finansiering er kombinert med mer inngripende politisk styring.

Det er noen av landets fylkesmenn som har bedt Lovavdelingen om uttalelser, i forbindelse med at de skal ta stilling til konkrete klagesaker. Klagene gjelder Nordland Teater, Festspillene i Nord-Norge, Teatret Vårt og Nynorsk Kultursentrum. Lovavdelingen mener at alle disse institusjonene faller utenfor offentlighetsloven, men det tas et forbehold når det gjelder Nordland Teater. Uttalelsene fra Lovavdelingen er veiledende, og det vil være fylkesmennene som treffer endelige vedtak.

Lovavdelingen presiserer at den i denne omgang ikke har tatt for seg hele kultursektoren. Den prinsipielle delen av drøftelsen gjelder teatre, festspill og festivaler.

Uttalelsene finner du her, eller ved henvendelse til Lovavdelingens arkiv: Tlf. 22 24 53 99 og 22 24 53 61.

Kontaktperson: Tonje Meinich, telefon 22 24 53 73