Historisk arkiv

Bergens Tidende fikk medhold i Menneskerettsdomstolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

02.05.00: Den europeiske menneskerettsdomstolen har i dag avsagt dom i saken Bergens Tidende m fl mot Norge, og har gitt Bergens Tidende medhold.

Pressemelding

Nr.: 26-2000
Dato: 02.05.00
Kontaktperson: lovrådgiver Tonje Meinich, telefon 22 24 53 73, 22 22 61 89

Bergens Tidende fikk medhold i Menneskerettsdomstolen

Den europeiske menneskerettsdomstolen har i dag avsagt dom i saken Bergens Tidende m fl mot Norge, og har gitt Bergens Tidende medhold.

Dommen nødvendiggjør ikke endringer i norsk injurielovgivning. Den europeiske menneskerettskonvensjon er gjort til norsk lov gjennom menneskerettsloven, og domstolens praksis vil være en viktig kilde i tolkningen av denne loven. Norske domstoler vil derfor måtte legge denne saken til grunn når de avsier dommer i saker med et lignende saksforhold.

I september 1999 avga Ytringsfrihetskommisjonen sin utredning med forslag til ny grunnlovsbestemmelse om ytringsfriheten. I oppfølgingen av denne utredningen vil Justisdepartementet vurdere endringer i injurielovgivningen. I dette arbeidet vil det bli tatt hensyn til så vel denne dommen som andre dommer om ytringsfrihet fra Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Bakgrunnen for saken er at Bergens Tidende i 1994 i Høyesterett ble dømt til å betale en plastisk kirurg erstatning for det tapet retten antok at en rekke artikler om praksisen hans hadde ført til. I tillegg ble avisen dømt til å betale et mindre oppreisningsbeløp.

Menneskerettsdomstolen har kommet til at denne dommen er et brudd på menneskerettskonvensjonens artikkel 10 om ytringsfrihet, og dømt Norge til å betale Bergens Tidende ca 6,5 millioner kroner i erstatning. Saken dreier seg om en avveining mellom to viktige verdier, personvern og ytringsfrihet. Justisdepartementet tar til etterretning at Den europeiske menneskerettsdomstolen har kommet til et annet resultat av denne avveiningen enn det norsk Høyesterett gjorde.