Historisk arkiv

Justisdepartementet anker dom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

11.08.00: Justisdepartementet vil anke dommen fra Stavanger byrett i går, der retten la til grunn at politiet ikke kan inndra førerkort basert på en rettskraftig dom.

Pressemelding

Nr.: 46-2000
Dato: 11.08.2000
Kontaktperson: Informasjonskonsulent Stig Kolstad, tlf 22 24 51 41

Justisdepartementet anker dom

Justisdepartementet vil anke dommen fra Stavanger byrett i går, der retten la til grunn at politiet ikke kan inndra førerkort basert på en rettskraftig dom.

Justisdepartementets vedtak i en klagesak ble satt til side etter at byretten kom til at praksisen med administrativ inndragning av førerkort var i strid med den europeiske menneskerettskonvensjonen, EMK.

Det er politiet som fatter et forvaltningsvedtak om inndragning av førerkort, og Justisdepartementet er klageinstans i slike saker. Stavanger byrett la til grunn at praksisen med administrativ inndragning av førerkort innebærer en dobbeltstraff som er i strid med EMK.

Om spørsmålet om inndragning av førerkort skal avgjøres av domstolene, er under vurdering i departementet, og også forholdet til EMK.

Inntil det foreligger en rettskraftig dom, eventuelt er foretatt en lovendring der kompetansen er overført til domstolene, vil politiet/JD forholde seg til gjeldende regelverk og på ordinær måte treffe vedtak i førerkortsakene og iverksette disse.

Departementet kan ikke uttale seg om hvordan man - før regelverket eventuelt blir endret - eventuelt vil forholde seg til en rettskraftig dom som går i mot Justisdepartementet. Dette vil fullt ut bero på premissene og konklusjonen til den rettskraftige dommen.