Historisk arkiv

Justisministeren mottar innstilling fra Sårbarhetsutvalget om sikkerhets- og beredskapsarbeidet i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

04.07.00: - Sårbarheten i kritisk infrastruktur er alvorlig, særlig når det gjelder informasjons- og kommunikasjonsteknologi, men også når det gjelder elektrisitet og vann, sa Kåre Willoch da han tirsdag overrakte Sårbarhetsutvalgets innstilling til justisminister Hanne Harlem. Beskyttelsen mot terror og sabotasje er heller ikke god nok, og olje-virksomheten er mer utsatt enn man bør akseptere. Les Kåre Willochs innledning på pressekonferansen.

Pressemelding

Nr.: 39-2000
Dato: 04.07.00
Kontaktperson:Hovedsekretær/prosjektleder Arthur Gjengstø, tlf 22 24 53 14

Justisministeren mottar innstilling fra Sårbarhetsutvalget om sikkerhets- og beredskapsarbeidet i Norge

- Sårbarheten i kritisk infrastruktur er alvorlig, særlig når det gjelder informasjons- og kommunikasjonsteknologi, men også når det gjelder elektrisitet og vann, sa Kåre Willoch da han tirsdag overrakteSårbarhetsutvalgets innstillingtil justisminister Hanne Harlem. Beskyttelsen mot terror og sabotasje er heller ikke god nok, og olje-virksomheten er mer utsatt enn man bør akseptere.

Sårbarhetsutvalget foreslår bl.a. å etablere et senter for informasjonssikring for å styrke arbeidet for sikrere datatjenester, og et koordineringsorgan for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhets-tjenestene for å øke deres effektivitet. Utvalget går inn for å samle ansvar for den sivile delen av innsatsen for større sikkerhet og beredskap mot ulykker, naturkatastrofer, kriminalitet og angrep utenfra i et eget departe-ment, og mener at det kan gjøres uten at antallet departementer blir større.

Sårbarhetsutvalget ble oppnevnt av Bondevik-regjeringen 3. september 1999, med det formål å utrede samfunnets sårbarhet og beredskap. Sårbarhetsutvalget retter et kritisk søkelys på sikkerhetsarbeidet innenfor mange områder, slik som transport, petroleumsvirksomhet, IT- og kommunikasjonsteknologi, matvaresikkerhet og informasjonsberedskap.

- Det må være mulig å redusere hyppigheten av store ulykker vesentlig. Samfunnet må ruste seg mot nye utfordringer for samfunnssikkerheten som følger av den teknologiske utviklingen. Det krever sterkere politisk engasjement og en bred offentlig debatt, sa utvalgs-leder Kåre Willoch. Utvalget fremsetter konkrete forslag til økt samfunnssikkerhet innenfor flere samfunnsområder, og konkluderer med at man blant annet bør:

  • Samle den sivile del av statens arbeid for sikkerhet mot ulykker, naturkatastrofer, kriminalitet og ikke-militære angrep i et eget departement.
  • Etablere et kompetansesenter for informasjonssikring, og styrke tilsynet med samfunnets sikkerhet innen IKT (informasjon, kommunikasjon og teknologi).
  • Flytte tilsyn med sikkerhet i sårbare virksomheter over til det departement som får sikkerhet som hovedoppgave, og dermed ut av departementer som har økonomisk ansvar for den virksomhet som skal kontrolleres.
  • Skape bedre samordning av tilsyn for sikkerhet i luftfart, skipsfart og transport på land.
  • Styrke sikkerheten innen petroleumsvirksomheten.
  • Etablere et koordineringsorgan for å styrke samordningen og øke effektiviteten i EOS-tjenestene (etterretnings,- overvåkings- og sikkerhetstjenestene).
  • Lovfeste arbeidet med kriseberedskap i kommunene.

Syv av utvalgets medlemmer er oppnevnt etter forslag fra de politiske partiene som er representert på Stortinget: Bjørnar Olsen (A), Egil Eikanger (H), Karen Margrethe Mjelde (Frp), Kåre Harila (KrF), Solveig Blækkan (Sp), Lisbet Rugtvedt (SV), Torild Skogsholm (V). Andre medlemmer er direktør Helen Bøsterud (Direktoratet for sivilt beredskap), daglig leder Frederic Hauge (Bellona), professor Jan Hovden (NTNU), brigader Jan Erik Larsen (Forsvarets sikkerhetstjeneste), overvåkingssjef Per Sefland (POT) og ekspedisjonssjef Hilde Sundrehagen (Sosial- og helsedepartementet).

Les Kåre Willochs innledning på pressekonferansen.