Historisk arkiv

Kontaktforbud innstrammes - tryggere for forfulgte kvinner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

22.09.00: Kvinner som blir forfulgt eller på annen måte trakasseres av eksmenn, ekskjærester o. lign., får nå bedre beskyttelse. Regjeringen ønsker også å gjøre det lettere å varetektsfengsle voldsforbrytere som i dag kan gå fri inntil rettssaken kommer opp.

Pressemelding

Nr.: 54-2000
Dato: 22.09.2000
Kontaktperson: Informasjonssjef Bjørn Talén 22 24 51 09/907 52 814

Kontaktforbud innstrammes – tryggere for forfulgte kvinner

Kvinner som blir forfulgt eller på annen måte trakasseres av eksmenn, ekskjærester o. lign., får nå bedre beskyttelse. Regjeringen ønsker også å gjøre det lettere å varetektsfengsle voldsforbrytere som i dag kan gå fri inntil rettssaken kommer opp. Videre skal domstolene ved straffeutmåling legge større vekt på tilståelse fra tiltalte som letter oppklaringen av saken.

Dette er blant de endringene Regjeringen fremmer i ot.prp. 81 i statsråd i dag: Om lov om endringer i straffeloven og straffeprosessloven (bruken av varetektsfengsling mv.)

Også tidligere har det vært straffbart å bryte et forbud mot å oppsøke eller på annen måte trakassere en person. Men ofte har f.eks. en sjalu eller hevngjerrig eksmann eller ekskjæreste med visse forbehold nokså risikofritt kunnet bryte slike kontaktsforbud. Så lenge vedkommende ikke har begått andre straffbare handlinger, har det ikke etter gjeldende rett vært hjemmel for å pågripe og varetektsfengsle ham – selv om det er fare for overgrep eller til og med drap. Nå kan så vel forsøk på å bryte kontaktforbudet som medvirkning til det, straffes med bøter eller fengsel.

I en del tilfeller har det vært sterke reaksjoner blant publikum på at grove voldsforbrytere får gå fri frem til domfellelse. Slikt kan svekke folks tillit til rettssystemet, og Regjeringen ønsker derfor å lette adgangen til varetektsfengsling i spesielle saker. I dag krever loven at forbrytelsen kvalifiserer til minst ti års fengsel for varetektsfengsling uten at det foreligger tilståelse eller fare for bevisforspillelse. Nå kan det bli varetektsfengsling også ved voldsforbrytelser som har meget alvorlige følger (døden eller betydelig skade), selv om følgen ikke er forsettlig. Tidligere forslag om generell senking av kravet til strafferamme, blir imidlertid ikke fremmet.

Samtidig ønsker Regjeringen å skjerpe domstolenes bevissthet ved adgang til å bruke restriksjoner ved varetektsfengsling. Kravet til begrunnelse i kjennelsen foreslås derfor styrket – for øvrig i tråd med anbefalinger fra Europarådets torturovervåkingskomité.

Endelig vil Regjeringen gi domstolene større muligheter til å idømme lavere straff når lovbryteren har avgitt tilståelse som letter oppklaringen av saken. Økt vekt på tilståelse kan bedre muligheten for oppklaring, skåne fornærmede under rettssaken og dessuten spare samfunnet for betydelig omkostninger.

(til red)

Justisminister Hanne Harlem er tilstede på Arbeiderpartiets landskvinnekonferanse i Folkets Hus i dag, og kan gi kommentarer i pausen ca. kl 15.15.