Historisk arkiv

Kortere tid fra forbrytelse til rettssak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisdepartementet foreslår i et høringsnotat en rekke tiltak for raskere straffesaksbehandling, både av hensyn til lovbryteren og samfunnet.

Pressemelding

Nr.: 81-2000
Dato: 11.12.2000
Kontaktperson: Informasjonssjef Bjørn Talén, 22 24 51 09

Kortere tid fra forbrytelse til rettssak

Justisdepartementet foreslår i et høringsnotat en rekke tiltak for raskere straffesaksbehandling, både av hensyn til lovbryteren og samfunnet.

Departementet mener at rask reaksjon er spesielt viktig når det gjelder lovbrytere under 18 år. Da er den preventive effekt størst, og mulighetene for å få avbrutt en kriminell løpebane øker. Dessuten er det uheldig om straffen først kommer etter at vedkommende har begynt å skikke seg vel, kommet i fast arbeid eller utdannelse.

Når en person under 18 år har fått status som mistenkt, skal spørsmålet om tiltale avgjøres senest innen seks uker, og deretter skal det ikke gå mer enn fire uker til rettssaken påbegynnes.

Videre foreslås det en rekke andre lovendringer for å gjøre straffesakskjeden mer smidig, uansett siktedes alder. Det gjelder blant annet en viss begrensning i det frie forsvarervalget, tvangshenting når det er grunn til å frykte at et vitne ikke vil møte, utvidet adgang til å begrense bevisførselen og innskjerping av ankefristen for påtalemyndigheten.

I tillegg fremmet Justisdepartementet i forrige måned en odelstingsproposisjon om endringer i straffeprosessloven med samme formål. Dom i straffesak skal forkynnes for den siktede, men det hender ikke sjelden at vedkommende er vanskelig å få fatt i. Dermed begynner ikke ankefristen å løpe og den samlede saksbehandlingstiden forlenges. Politiet får dessuten ekstra arbeidsbyrde med å finne den tiltalte. I forhørsretten forkynnes dommen i 95 prosent av tilfellene mens tiltalte fortsatt er tilstede, mens det i meddomsrettssaker tar noe tid før dom avsies. Etter det nye forslaget skal siktede få beskjed om å møte frem til domsavsigelse, og gjør vedkommende ikke det, vil ankefristen likevel begynne å løpe fra den fastsatte datoen.