Historisk arkiv

Landets beste krimforebyggere?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Dato: 11.10.2000

Landets beste krimforebyggere?

Asker, Kristiansand og Skien er de tre første kommunene i Norge som kan skryte av å ha sertifikat på kriminalforebyggende arbeid. Statssekretær Anne Lise Ryel i Justisdepartementet kunngjorde i dag at disse kommunene er kommet lengst i å samordne arbeidet med å få ned antall lovbrudd, særlig blant unge.

Kristiansands ordfører, Bjørg Wallevik og politimester Ansten Klev mottok sertifikatet på vegne av byen.

– For meg er det rart å skulle motta en slik pris, når vi vet hvilken tragedie som rammet hele byen i form av Baneheia-saken i sommer, sa Wallevik.

– Men den saken danner likevel unntaket. Vi har oppnådd svært gode resultater gjennom arbeidet vårt blant byens barn og unge. Kristiansand-politiet har hatt bydelsstasjoner i mange år. Kommunen og politiet samarbeider tett, og mange av byens beboere er ivrige natteravner.

Strenge krav

Også representantene fra Skien og Asker la stor vekt på samarbeidet over sektorgrensene. Et kriminalitetsforebyggende lokalsamfunn kan ikke bare vedtas. For å bli kandidat til utmerkelsen, kreves det at kommunen har en person som samordner arbeidet – helst på heltid. Både kommuneplanen og politiet må være direkte involvert. Kommunen må dessuten bevise at den arbeider langsiktig, ved at den hvert år lager en detaljert rapport – helst med kriminalstatistikken vedlagt. Skien har hatt sin egen koordinator siden 1990, de andre to i om lag fem år hver.

Usynlig men nødvendig

– Problemet med forebyggende arbeid er at det ikke blir synlig før du eventuelt tar det bort, sa Ryel, som deltok på vegne av justisminister Hanne Harlem.

– Den sjansen kan vi ikke ta. Derfor gir vi opptil 100.000 kroner til hver av de kommunene som vil i gang med en slik ordning, forutsatt at de selv bidrar med et like stort beløp.

Ryel delte ut sertifikatene under den årlige konferansen om samordning av lokale tiltak for å bekjempe kriminalitet. Det kriminalitetsforebyggende råd (Kråd) arrangerer konferansen. Blant deltakerne er mange av de store bykommunene.

Selve sertifikatet er formet som et flott diplom. Diplomene – to til hver – vil nå bli hengt på godt synlig plass i de utvalgte kommunenes rådhus og politikammer.