Historisk arkiv

Lettere å pågripe butikknaskere?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 84-2000
Dato: 11.12.2000

Kontaktperson: Informasjonssjef Bjørn Talén, 22 24 51 09

Lettere å pågripe butikknaskere?

Det bør bli lettere for butikkmedarbeidere og vektere å holde igjen naskere til politiet kommer. Dette foreslås i et høringsnotat Justisdepartementet nå har sendt ut.

I dag har private ikke rett til å holde igjen butikknaskere dersom de leverer tilbake de stjålne varene, og heller ikke rett til å avkreve dem legitimasjon. Dermed vil spesielt hardbarkede naskere – som kjenner lovens ordning – lett kunne unndra seg straff ved å nekte å legitimere seg.

Justisdepartementet fremholder at nasking er blitt et betydelig problem, som påfører handelstanden store tap og dermed går ut over lovlydige forbrukere i form av økte priser eller forsikringspremier. Dessuten er det ofte unge mennesker som begår slike lovbrudd, og det er viktig både av hensyn til de unge lovbryterne og samfunnet at det reageres på et tidlig stadium for å forebygge ytterligere og grovere kriminalitet.

Derfor foreslår departementet at butikkmedarbeidere og vektere får adgang til å holde igjen naskere dersom det ikke dreier seg om helt bagatellmessige forgåelser. Pågripelsen skal videre være skånsom, og selvfølgelig ikke påføre naskeren fysiske skader. Dessuten må man la naskeren gå dersom politiet ikke kan hånd om vedkommende innen kort tid.

Innstramningen krever ikke store endringer i lovverket og kan gjennomføres raskt. Det er nok å endre straffeloven § 391 på et lite punkt. Strafferammen for naskeri er nå bøter eller fengsel inntil 6 måneder. Forslaget går ut på at begge deler kan idømmes. Dermed oppfylles kravet til privat pågripelse, slik det er for grovere lovovertredelser. For øvrig skal denne utvidelsen av strafferammen etter departementets mening ikke få betydning for straffeutmålingen.